Цената на петрола се покачи в последните часове на петъчната търговска сесия, след като президентът Буш представи плана си за справяне с икономическата криза и така вдъхна увереност на инвеститорите. В понеделник, пазарите ще са затворени, заради празника на Мартин Лутър Кинг.

Американският президент Буш, представи накратко "спасителния" план, който включва данъчни облекчения и други подобни помощи на обща стойност между $140 млрд. и $150 млрд. Тази сума представлява около 1% от БВП на САЩ и би трябвало да даде сериозен тласък на икономиката в краткосрочен план.

Щатските борсови индекси отново се оцветиха в червено, а петролът прескочи бариерата от $90 за барел. Американският лек петрол приключи седмицата с 44 цента до $90.57 за барел, а лондонският брент контракт поскъпна с 48 цента до $89.23 за барел.

"Добрата новина от вчера е, че правителството най-накрая ще вземе по-сериозни мерки за справяне с икономическото изоставане", коментира анализатор от Citigroup. "Лошата новина е, че виждаме колко малко е нужно, за да се дестабилизира икономиката", продължава той.

Струпалите се икономически проблеми в Северна Америка, както и прекалено високата цена на суровината, накара много анализатори да смятат, че е време петролът да поевтинее по-рязко. Припомняме, че само за две седмици, "черното злато" успя да изгуби близо 10% от цената си, която на 3 януари беше точно $100.09 за барел.

След "водопад" от лоши икономически данни, като тези за новите работни места, безработицата, продажбите на дребно и потребителското търсене, Буш и демократите от Конгреса решиха да работят заедно за предотвратяване на рецесията.