Според лидера на КНСБ Пламен Димитров това, което синдикатите очакват да видят в бюджета за 2014-а година, е дали ще има нова фискална и данъчна политика. В ефира на БНР той заяви:

„Ако това не стане, нашите критики ще стават все по-силни и ще са на принципна основа. Време е с по-радикални мерки, с промени в данъчното облагане и необлагаем минимум в плоския данък като първа стъпка към възстановяване на справедливостта в облагането. От друга страна - оставането на 700 милиона на годишна база в джоба на работещите българи. Нашето припомняне е, че Орешарски, преди да дойде на власт, заяви, че на годишна база могат да бъдат спестени около 1 милиард лева от пресичането на контрабандните канали. Нека бъдат така добри да го направят. Ние смятаме, че трябва да бъде криминализирано невнасянето на осигурителните вноски."

Освен повишаването на минималната работна заплата синдикатите ще искат и в реалния сектор заплатата да се повиши съобразно различни критерии за различните фирми. Могат да бъдат договорени препоръчителни прагове и да вървим към допълнителни стъпки към двуцифрено увеличение, посочи още синдикалният лидер.

„Има три сектора, в които напрежението е изключително сериозно, обясни Димитров. Енергетиката и въгледобивът - икономически е дебалансирана системата. Няма как да не се вземат мерки. Железниците и българските пощи са другите сектори. Очаквам в системата на транспорта да има напрежение. Синдикатите няма да излязат самички на улицата. Ако се стигне до решения, няма да има действия. Ако обаче се натрупа - ще доведе до ескалация на напрежението във всички сектори."

Около 15-и октомври КНСБ ще определи своята позиция дали ще призове към национални протести. Основното искане е социално.