Презокеанският лайнер „Океаник II", който вече 40 години плава през моретата, се отправя на ново пътешествие в най-нетрадиционния си вид до сега. От 5 септември, корабът ще се превърне в дом за около 200 студента, които участват в програмата „морски университет". Корабът ще бъде прекръстен The Scholar Ship, а в него ще бъдат изградени аудитории, зали за семинари, библиотека и всичко друго необходимо за един университет. В морския съд има изградена и безжична мрежа за пренос на интернет, който ще е в полза на студентите.   

Корабът ще отплава от Пиреос, Гърция, а студентите ще прекарат на него 16 седмици, през което време ще бъдат обучавани на международен бизнес и мениджмънт от университетски преподаватели. Заниманията на кораба ще бъдат подкрепени и от упражнения на сушата, тъй като корабът ще спре в Лисабон, Панама, Окланд, Шанхай и други морски пристанища по пътя си към крайната дестинация Хонк Конг. Вторият круиз, който ще превозва студенти от Азия към Европа ще започне през януари.

Пътешествието е организирано благодарение на Royal Caribbean Cruises, които са експерти в областта на развлекателното мореплаване. Студентите, които обаче очакват дълги вечери в казината и кабаретата на кораба ще останат разочаровани. Те ще трябват сами да организират социалните си занимания след приключването на учебния ден. Академичната среда ще се подсилва от преподаватели идващи от реномирани световни университети.

Студентите ще се наложи да заплатят такса за престой от $20,000, което успя да намали наплива от желаещи до 600 души. Колкото и странно да изглежда идеята за морски университет, изглежда тя добива все по-широка популярност. Най-големия плюс за студентите ще е международната среда, в която те ще бъдат поставени. Друго голямо преимущество на плаващия университет е това, че студентите ще могат да получат практически опит от международния бизнес на всяка спирка от пътешествието си.

Студентите, които са се записали за участие са от 35 държави, което наистина ще спомогне за мини-глобализацията на кораба. Организаторите дори смятат да вкарат телевизионни камери на борда и така да създадат печеливш вариант на станалите модерни в последно време реалити шоу програми. Но до тогава, попътен вятър!