Пенсионната реформа не трябва да бъде спирана, а трябва да бъде продължена. Това заяви пред журналисти в Шабла президентът Росен Плевнелиев, предаде агенция Фокус.

Надявам се правителството да излезе с отчет за свършеното в първите сто дни, който да бъде публичен, така че не президентът да дава своята оценка, а народът и обществото да направят своята обективна и вярна оценка за случващото се в България - заяви президентът Росен Плевнелиев.

По думите му - фактите категорично сочат, че правителството работи в много трудна и динамична среда - среда на постоянни протести и среда на много ниско доверие на гражданите генерално към всички политически партии, политици и към институциите.

Икономическата криза в Европа не си тръгва вече пета година, тоест правителството работи и в много тежка икономическа ситуация.

Същевременно доверието към институциите, което е ниско генерално, за съжаление води до това, че някои важни реформи, както и постигането на консенсус по най-важните приоритети за държавата, все още не се случват.

Не мога да бъда доволен и очаквам, като и самият аз ще допринеса с всяко свое действие именно за това, когато е тежко, и когато е трудно на всички, трябва да има обединение и консенсус по някои важни теми.

Според президента - длъжни сме да постигнем консенсус по темата с еврофондовете 2014 - 2020 и договора за партньорство, за да можем легитимно да управляваме европейските пари до 2020 г.

Длъжни сме да постигнем консенсус по решаването на политическата криза, в която нацията се намира - каза президентът.

Длъжни сме да постигнем консенсус по важни реформи, които трябва да бъдат продължени, а не спирани. Визирам пенсионната реформа - тя не трябва да бъде спирана и замразявана.Тя трябва да бъде продължена.

Визирам и реформите в здравеопазването, където се наливат 3,5 милиарда лева със съмнителен ефект - преди 10 години България е давала 1 милиард.

Според президента - други важни реформи, са свързани с демографския проблем на нацията, както и сектор сигурност, енергетика.

Надявам се много, всички политици, включително и правителството, да излязат от ежедневното противопоставяне, от битките, които се водят на всички нива и да дадат отговори на най-важните въпроси, които народът постави на дневен ред от началото на тази година - каза президентът Росен Плевнелиев.