Българската управляваща коалиция се е съгласила на нова сделка с Газпром - да се повиши цената на газа за монополиста в България Булгаргаз с около 40-45% през 2012 г, съобщил още в петък неназован източтик. Информацията е публикувана от електронното издание The Moscow Times.com и е получена от журналиста на Reuters Майкъл Уинфри.

Източникът още казал, че с договора, който е валиден до 2030 г, Газпром спира практиката да доставя за София газ много под пазарните цени.

Очаква се меморандумът между „Булгаргаз" ЕАД и ООО „Газпром експорт", дъщерно дружество на ОАО „Газпром" да бъде подписан днес от 14 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет.

"Това веднага ще доведе до поскъпване с поне 20% на газа в Булгаргаз още през втората половината на следващата година", твърди източникът , който според изданието е твърде близък до преговарящите страни.

"Цената ще запази тенденцията си към нарастване и през 2011 или 2012 г. ще бъде между 40 и 45 % по-висока", пише изданието Moscow Times.

Новата сделка слага точка на преговорите, започнали още през януари, когато Газпром, единствен доставчик на газ за България, поиска да бъде променен договорът, който изтича през 2010 г, защото руската компания го определи като нерентабилен.

Сделката увеличава страховете за България и съседните й държави, които са зависими от мрежата на Газпром и руския газ, че може временно да бъдат спрени доставките, както стана по-рано тази година с Украйна, заради неразбирателство за цената.

Газпром искаше да спре да плаща за транзита на газ до България, което струва около $83 за хиляда кубически метра, далеч под пазарните цени.

Сега София ще плаща $257 за хиляда кубически метри без дискаунта, пише изданието.

Средната цена, която България плаща в момента за руския газ е в два режима  - около $170 за хиляда кубически метра, сравнено с пазарната цена, която е около $280.

Правителството декларирало, че ще огласи детайлите по новата сделка, държейки я засега в тайна, но обяви, че ще бъдат направени поправки в съществуващия договор, пише Moscow times.

България консумира 3 милиарда кубически метра природен газ годишно. Почти половината от него идва от договорените за транзит на газ.

Източникът на електронното издание е посочил, че договорът ще осигури стабилен източник на енергия за България и съседите й.

"Подписвайки този договор, България си гарантира сигурност в доставкита на газ за няколко десетилетия".

"Имаше сериозна тревога, че преносът на газ за страните, зависещи от България за транзитните доставки, ще бъде отрязан още идната година", заявил източникът на Moscow Times.