Полша и Словакия са причинили неразбории в ЕС кой да регистрира националното пушено сирене, наречено ошчипек (oscypek), информира BBC.

Ошчипек се прави от овче мляко,  което се накисва в саламура и се опушва. Полша е отправила искане този й национален продукт да бъде включен в протекционната листа на ЕС.

Но Словакия е възразила, заявявайки, че нито една страна не може да си го присвои. Сега двете държави разполагат с шест месеца за да се споразумеят. В противен случай решението трябва да произнесе ЕС.

Ошчипек е едва вторият селскостопански продукт, идващ от осемте източноевропейски страни, присъединили се към съюза през 2004, който може да влезе в списъка на ЕС. Първият е чешката бира Budejovicke.

Говорителят за селското стопанство на Еврокомисията е посочил, че се надява двете страни да достигнат до съглашение. Не за първи път традиционните храни са център на спорове между различните страни.

Най-прочут е случаят с фета сиренето, което гърците считат за тяхно исторически. Производителите от Дания и Германия твърдяха, че могат да наричат техните продукти по същия начин, но след дълга битка ЕС отхвърли претенциите им. И от октомври само сирене, произведено в Гърция, може да носи името фета.

В ЕС има повече от 700 географски регистрирани продукта на селското стопанство - от сиренето чедър до шунката от Парма. Според ЕС географската коректност е нещо много важно - тя позволява на потребителите да знаят какво купуват, а на производителите да работят по-ефективно.