Пред Министерски съвет на 17 септември от 12.00 часа ще се състои протест на млекопроизводителите, каза пред Агенция "Фокус" Андриан Цаконски, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България. Протестът на млекопроизводителите ще бъде подкрепен от пенсионери в столицата, каза той.

По думите му проявата пред Министерски съвет ще е по-скоро символична. Основните протестни действия ще са по места в цялата страна. Цаконски отказа да назове населените места, които ще се включат в протестните действия, заради засиления полицейски натиск.

Очаквало се не повече от 100 млекопроизводители да се включат в организираните действия пред Министерски съвет.

Андриан Цаконски каза още, че от парите които се предвиждат по европейската мярка за достигане на хигиенните изисквания, по която за период от пет години се дават 10 000 евро, няма да могат да се възползват производителите на биволско мляко, козевъди, овцевъди.

„Ако ние получим тези пари по тази мярка в близките пет години, няма да имаме право да получаваме средства по нея.

Така парите, за които ние се борихме за литър мляко, преминават в тази мярка", обясни Цаконски. По думите му - останалите животновъди ще бъдат ощетени и няма да могат да получат средства, защото при овцевъдите и козевъдите няма такива изисквания, каквито съществуват при производителите на краве мляко.

Цаконски каза още, че в протеста ще се включат зърнопроизводители, които може да блокират пътищата със земеделска техника.

Цената на млякото и млечните продукти не може да бъде в пазарна икономика конкретна цифра, а трябва да бъде съобразена със самата ситуация на пазара, заяви председателят на националната асоциация на млекопроизводителите Атанас Атанасов.

Атанасов даде като пример 2007 година, когато при увеличена цена на фуража от 600 до 700 лв. на тон не е било възможно да се купува млякото на същите цени, тйъ като това би довело фермите до фалит, съобщава news.bg.

В момента обаче при спад на цените на фуражите, млякото в магазините продължава да се продава на високите цени, подчерта Атанас Атанасов.

Той изтъкна като една от съществените причини за недоволството на млекопроизводителите - нарушената комуникация между производителя и институциите, поради което браншът отправя надежди към Брюксел.

Председателят посочи, че и до този момент нямат никаква информация за това как е протекла срещата на 3 септември между господин Цветанов и еврокомисаря по земеделието Фишер Бойл.

Не е възможно да се решават проблемите и то един много остър проблем в млекопроизводството без самите млекопроизводители, бе категоричен Атанас Атанасов. По думите му 10 000 евро за голяма ферма би помогнало доста.

Припомняме, вече втори месец фермери от различни области протестират с искане за държавна политика и субсидии за литър произведени мляко.

Въпреки че Европейската комисия даде принципно съгласие за отпускане на допълнителни средства за българските млекопроизводители, от Асоциацията на млекопроизводителите нарекоха договореното с Брюксел "сламки, с което властта цели да излезе от ситуацията".