Пенсионните реформи в богатите страни означават, че хората излизащи на пенсия ще получават с 15 - 25% по-малко. Поради това те ще трябва да работят по-дълго и да спестяват повече, предава AFP изявление от ОИСР от вчера. Независимо, че пенсионните реформи в 16 от 30те страни на ОИСР са били „съществени и необходими", в пенсионните системи остават „много повече неща, които трябва да се направят".

В изследване под името „Пенсиите в светлината на 2007" Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие твърди: „Хората в страните на ОИСР ще трябва да спестяват повече за времето на тяхното пенсиониране в резултат от големите пенсионни реформи проведени през последните години. Средните обещания за размер на пенсиите в 16 държави на ОИСР са спаднали с 22%. За жените намалението е било 25%". Само в две страни обещанията за пенсии са по-големи: Унгария и Великобритания.

„Във Франция, Германия, Италия, Япония и Швеция, бъдещите пенсии ще намалеят с между 15% и 25%, а в Мексико и Португалия с над 30% - спрямо това, което хората биха получавали преди реформите".

Структурата на реформите съществено се различава в различните страни. В Мексико, Португалия, Великобритания, Австрия, Франция, Германия се акцентира на облагите за по-бедните пенсионери. В други държави се е заздравила връзката между доходи и пенсии - Полша и Словакия, и това може да представлява заплаха за онези, които не са били обхванати от системата по време на кариерата си.

В повечето реформи централен момент е бил повишаването на пенсионната възраст: когато реформите приключат, в повечето държави възрастта за излизане на пенсия ще е 65, а 67 години ще е в Дания, Германия, Исландия, Норвегия, Великобритания, САЩ. Само във Франция, Унгария и Чешка и Словашка република планираната възраст за пенсии е под 65 години.

ОИСР предупреждава, че реформата върви твърде бавно в Австрия, Турция, Италия и Мексико. „В Турция, например, новата възраст за пенсиониране от 65 г. ще бъде достигната едва през 2043 за мъжете и дори по-късно за жените. Това означава, че разходите за пенсии ще останат високи много десетилетия и този финансов натиск може да изисква краткосрочни изравнявания, които е възможно да причинят повече трудности, отколкото по-бързите реформи".

Бързото излизане на пенсия оставало извънредна тежест върху обществените финанси в редица страни. Например между 1999 и 2004 срокът за излизане в заслужен отдих в осем държави е бил под 60 години.

Снимка Иван Стефанов