Азиатските капиталови пазари приключиха днешната сесия с повишение, следвайки доброто представяне на Wall Street от вчера. Все пак търговията в САЩ и в Азия беше по-скоро предпазлива без ясно изразена посока, заради продължаващите инвеститорски опасения около наближаващата американска рецесия и последиците от нея.

„От доста време насам се говори за намаляване кредитния рейтинг на облигационните застрахователи, като тази стъпка трябваше да стане към средата на февруари", коментира японски анализатор. „Ако нещо има да се случва, то ще се случи през тази седмица", продължава той.

Проблемите около американската застрахователна компания AIG, като че ли се прехвърлиха и на японския финансов пазар, където индексът Nikkei успя да покачи с едва 0.1% до нивото 13 021.96 пункта. Общият азиатски индекс MSCI, направи по-сериозно покачване от 0.5%.

Припомняме, че само за един месец през януари, световните фондови борси изгубиха над $5.2 трлн. в пазарна капитализация. Проблемите започнаха с разразилата се в САЩ ипотечна криза, която бързо обхвана останалите развити икономики и постави основа за развитието на пълномащабна рецесия.

На късната американска сесия в понеделник, щатските индекси се покачиха средно с 0.5%, с оглед по-добрите очаквания около General Motors. Започналото ново петролно рали, накара инвеститорите да залагат на големите нефтени компании Exxon и Chevron, като така изстреляха акциите им нагоре.

Американският лек петрол се понижава с 34 цента тази сутрин до нивото $93.25 за барел. Котировките на „черното злато" се покачиха до едномесечен рекорд на $94.27 за барел вчера, заради отправените заплахи от венецуелския президент Уго Чавес, за прекратяване на петролния износ към САЩ, ако Exxon продължи да настоява за компенсации. Технически проблеми на някои рафинерии в САЩ и продължаващите затруднения с добива на петрол в Северно море, също допринесоха за по-високата цена.

Движенията на валутните пазари бяха по-скоро слаби тази нощ и рано днес, като доларът продължава да е във високите нива спрямо еврото. Засилващите се очаквания на спекулантите за първо лихвено съкращение от ЕЦБ, ги кара да влагат по-сериозни капитали в щатска валута. В момента едно евро се разменя за $1.4530, след като вчера видяхме котировки и на $1.4485.

Европейските капиталови пазари са почти изцяло оцветени в зелено минути след отварянето на пазарите, докато родната ни фондова борса за пореден ден не може да открие ясна посока на движение. Половин час след началото на българската търговска сесия, основните индекси са с минимална загуба, а обемите са разочароващо ниски. Изглежда, инвеститорите продължават да наблюдават развитието на международните пазари, като очакват по-сериозен сигнал за тяхна стабилизация и евентуално връщане на чуждите инвеститори на пазара ни.