През следващата седмица вниманието на финансовите пазари ще бъде насочено най-вече към данните за американския дефицит по текущата сметка и валутните курсове на азиатските валути, както и към изявлението след заседанието на Федералния резерв на 20 септември.

През първата половина на седмицата настроенията по пазара вероятно все още се въртят около изказванията от срещата на Г7 през уикенда. Каквито и да било призиви на срещата към азиатските страни да позволят по-голямо поскъпване на валутите си за нормализиране на глобалните дисбаланси вероятно ще окажат подкрепа на йената на валутния пазар и съответно натиск върху долара.

Освен упоменаване на слабостта на юана в комюникето на Г7, изказвания по тази тема може да се очакват и от финансовия министър на САЩ Полсън, който е на посещение в Китай следващата седмица.

Акцентът върху дисбалансите, и особено върху тези на САЩ, може да се изостри от данните за дефицита по текущата сметка за второто тримесечие в 15:30 ч. в понеделник. Що се отнася до заседанието на FED в сряда, там се очаква FED да остави лихвите непроменени на 5.25% за втори пореден път, след непрекъснатият в период на две години цикъл на затягане на паричната политика.

Пазарите обаче ще следят с по-голям интерес изявлението на FED непосредствено след оповестяването на решението (21:15 ч.) за сигнали за това дали банкерите са по-предразположени към алтернативата следващия ход да е понижение на лихвите. В подкрепа на този вариант са признаците за забавяне на пазара на жилища, което може да доведе до спад в темпа на икономическия растеж. Предвид опасенията относно инфлацията, данните за цените на производител (PPI) в САЩ за август също може да окажат влияние върху настроенията по пазара.

Ако се прехвърлим от САЩ към Великобритания там не малък интерес ще представляват минутите от септемврийското заседание на Bank of England, които излизат в сряда. Това ще се следи с оглед на предстоящото заседание на банката през ноември, където засега пазарите очакват покачване на лихвите до 5%.

В Еврозоната, следващото покачване на лихвите (до 3.25%) се очаква да дойде още по-рано - през октомври. Ранни признаци за представянето на блока ще представлява ZEW-индикаторът за бизнес климата в Германия, който излиза във Вторник, както и данните за индустриалното производство в Еврозоната през юли в 12:00 ч. в понеделник.

Седмичният график изглежда сравнително спокоен в Япония, където пазарите почиват в понеделник, поради национален празник.