Въз основа на данни от проучване върху разходите за издръжка на президентските институции в Германия и България стана ясно, че президентът на Германия получава 24 пъти по-високо трудово възнаграждение от българския си колега, предаде Deutsche Welle.

Годишният доход на германския президент не се е променял от 2005 година насам и възлиза на 213 хиляди евро.

Заплатата на българския президент, макар и значителна за средностатистическия българин, е далеч под тази на германския му колега. След промените в заплатите на бюджетните служители през май 2007 година държавният глава вече взема 1962 лева.

По данни на Сметната палата в България за 2006 година президентството е една от институциите с най-скромен бюджет, може би защото и администрацията й е сравнително малка. Според одитния доклад за една година президентът на България и неговия секретариат са похарчили малко над 5 милиона и 281 хиляди лева.

Администрацията на президента е разпоредител с бюджетни средства. За 2006 за нея е утвърден бюджет от 5 594 000 лв. разходи, които се финансират изцяло със субсидия от централния бюджет. Малко по-късно тази цифра е коригирана с 1,5 на сто повече от първоначално определеното. В резултат на икономии обаче все пак в края на годината са усвоени с около 400 хиляди по-малко.

Представителните разходи на германското президентство за 2006 година са 825 хиляди евро. Тук са включени средствата, израдховани за лека закуска и освежителни напитки по време на срещи и обсъждания в президенството.

За организирането на конференции, съвещания и изложби, през същата година са похарчени 702 хиляди евро.

Най-значимият разход на администрацията е 2 милиона евро помощ, предоставена на германски творци. С тази си дейност германският президент подпомага хора на изкуството в нужда, които с работата си са помогнали за подобряването имиджа на страната.

За 2006 издръжката на президента и неговия секретарият са похарчени общо малко над 25 милиона евро.