На 20 септември приключва голямата среща на Световната банка и Международния валутен фонд, която се провежда в Сингапур. Днес ръководството на Международния валутен фонд благодари на правителството и нацията на Сингапур за усилията, положени за успешното протичане на конференцията.

Биеналето, което се проведе през седмицата 15 - 20 септември в Азиатската островна държава, срещна 20,000 души от целия свят, от които 3417 делегати и близо 1300 журналисти.

Първите коментари са в посока, че решението, взето на вота в понеделник, 18 септември, е едно от най-съществените за 61-годишната история на Фонда.

184-те члена на фонда гласуваха за реформа, която освен другите моменти съдържа решение за по-голяма тежест при гласуване на новите икономики във възход - Китай, Мексико, Южна Корея и Турция.

Тези реформи са само „върха на айсберга" на необходимите промени. Доскоро решенията на МВФ се диктуваха от САЩ и Западна Европа. Да се запази съществуващата пропорция означаваше да се отдава данък на миналото. Глобализационните тенденции сочат, че паралелно с традиционните икономически центрове, икономиките на редица държави се развиват с такава сила, че те повече не могат да бъдат пренебрегвани от политиците.

K. Махбубани, декан на Сингапурския Университет по публична политика, цитиран от Reuters, счита, че много страни са гласували за настоящите сравнително малки промени с оглед да бъде намален натиска за по-големи бъдещи промени. Освен това той смята, че структурата на двете организации трябва да се опрости, за да стане по-динамична. За него самият факт, че конференцията се е провела в Сингапур, Азия, е помогнала на делегатите да доловят „пулса на Азия".