Световните продажби на основни търговски недвижими имоти са спаднали през първите шест месеца на годината с 49 на сто до 306 млрд. долара заради рязкото намаление на сделките в развитите страни, чиито пазари силно пострадаха от кризата в кредитирането и забавянето на икономическия растеж. Това се посочва в доклада на компанията Риъл кепитъл анълитикс (Real Capital Analytics), цитирана от Ройтерс.

През първата половина на 2008 година на световния пазар за търговски недвижими имоти станаха радикални промени: Токио изпревари Лондон и Ню Йорк като най-атрактивния пазар на недвижими имоти, тъй като инвеститорите изразиха предпочитания към азиатските пазари.

Значително се активизираха сделките с търговски обекти в Бразилия, Русия, Индия и Китай, както и на други развиващи се пазари. Именно на тях вече се падат 25 на сто от стойността на сделките с недвижими търговски имоти в сравнение с 10 на сто през първата половина на 2007 година.

Real Capital Analytics отчита сделки са, ако стойността им превишава 10 млн. долара, уточнява Ройтерс. Продажбите на офиси са намалели с 60 на сто, на хотели - с 68 на сто в сравнение с аналогичния период на миналата година.

От 84-те страни, включени в анализа на Риъл кепитъл, в 35 продажбите са се увеличили, като в този списък само пет страни не се определят като развиващи се.

Анализът посочва, че продажбите на търговски центрове са паднали с 54 на сто през първата половина на годината.

Сделките с търговски недвижими имоти в Индия са се удвоили, в Бразилия са нараснали с 40 на сто, в Русия - с 19 на сто, в Китай нарастването се е забавило с до 7 на сто. Сред развитите страни в САЩ продажбите са спаднали с 63 на сто, във Великобритания - с 57 на сто, в Германия - с 65 на сто.