Централната банка на Индия повиши прогнозата си за икономически ръст в страната на 9% и вдигна лихвите за пети пет в рамките на годината с цел да се справи с инфлацията, съобщи агенция Bloomberg.

Управителят на банката Яга Венугопал Реди е заявил, че за годината завършваща през март прогнозите за ръст на националната икономика са повишени от 8% на 9%. Лихвата по рефинансиране е вдигната с 0.25 пункта до 7.50%, което е неин връх за четири години.

Реди е изненадал инвеститорите, като е оставил лихвата по заемане на капитала без промяна, за да предпази от прегряване втората в света след Китай по темп на икономическия ръст държава. Границата на толеранса за инфлацията в Индия е определена на 5%, но от септември насам тя се надскача.

„Силата на сегашното икономическо движение и нарасналия риск от инфлация изискват парично затягане", е казал икономист от JPMorgan в Сингапур.

Лихвата по боновете с падеж януари 2017 в Мумбай е паднала с 0.14% в следствие оптимизма за забавяне на инфлацията.

От времето на независимостта през 1947, последните 3 години са най-силни за Индия, със среден ръст на икономиката 8.3%. За последните две години цените на жилищата и основният борсов индекс са се удвоили.

През този месец индексът на ценовата инфлация при продажбата на едро се е покачил на 6.12%, което е двугодишен връх. За последните девет години търсенето на промишлени и други стоки се е удвоило, а броят на домакинствата, които печелят годишно над $10,000, се увеличава с 20% за година.

Търсенето на кредити мултиплицира ефекта от повишението на заплатите. Кредитите, които търговските банки са отпускали на компаниите, са се повишили с 30% за всяка от последните три години.

Решението на Централната банка трябва да се тълкува като сигнал за банковия сектор в Индия да се направи по-умерен ръстът на кредитирането.