Образованието, здраве и входовете в пенсионната система - това са концептуални неща, за които в момента не се мисли. Така критикува бившият социален министър Емилия Масларова идеите за пенсионната реформа, които се налагат в момента.

Според нея трябва да се наблегне на стимулите за това, хората да останат на работните си места възможно по-дълго време.

Мисленето за пенсионната система е всъщност мислене за бъдещето и не може да се изгражда една такава структура, без да има план за следващите поне 30 години напред.

Не може да променяш всяка година по нещо - това води до несигурност, която сама по себе си отблъсква и съответно изважда и дори изгонва хора от пенсионно осигурителната система, посочи Масларова.

В момента една част от намаляването на приходите от вноски се дължи именно на това, че българските граждани нямат сигурност и съответно стимул да правят своите вноски.

Има сериозен наплив за бързо пенсиониране и хората се пенсионират в първия възможен момент, за да не ги хванат промените, които те самите не знаят какви ще бъдат, допълни Масларова.

Трябва да има дискусия и национален консенсус. И да не се правят експерименти с това, което е набелязано, подчерта бившият социален министър, като изрази готовността си да събере в подкрепа на Тотю Младенов всички бивши социални министри.

Като сериозен проблем Масларова посочи няколко фактора. Демографската криза и бъдещото поколение, от което половината може да се очаква след 20 години да са полуграмотни, неквалифицирани и съответно осигурени на минимална работна заплата, което като фактор ще затрудни хода на пенсионната реформа.

Също така в концепцията за пенсионна реформа, според Масларова, не могат да се откъснат мисленето за трудовата медицина и инвалидните пенсии, които трябва да станат помощи".

Пенсия - това е само това, което всеки внасят по време на трудовия си стаж. Помощ е това, което обществото предоставя на хората в неравностойно положение, обясни бившият министър.