Дмитрий Медведев няма основания да упреква своето правителство в липса на амбиция. Основните задачи пред себе си Путин си постави още докато беше президент. Министрите в новия кабинет да се подготвят за данъчна и пенсионна реформа, работа за създаване на средна класа и разбира се за борба с инфлацията, коментира Газета.Ру.

Владимир Путин неведнъж призоваваше правителството на Виктор Зубков да работи по-активно, така че евентуалното идване на Путин в изпълнителната власт да се стори на министрите „като празник". Надали обаче си струва да се разчита на облекчение с пристигането на бившия президент. Напротив, поставените пред правителството на Путин задачи от същия този Путин са предостатъчно.

Най-очевидният проблем е ръстът на потребителските цени. Според социолозите, населението е на същото мнение. Путин го разбира и в навечерието на Новата година определи борбата с инфлацията като една от централните задачи на 2008 година. Тогава експертите предвиждаха 10% поскъпване за годината, сега това е официалната прогноза, която изглежда ще бъде надхвърлена. Неофициално вече се говори за 20% инфлация в Русия.

Коментаторите: „Това е не само влошаване на живота за бедните; то ще се отрази и на темповете на икономически ръст в Русия". Ситуацията няма да може да се поправи в близките месеци, вероятно дори години. Новото правителство ще се окаже заложник на приети по-рано решения.

На Путин остана и данъчната реформа. Логично, предвид това, че сам на всеослушание говореше за „единна и максимално ниска ставка на ДДС". Според експерти, става дума за намаляване на данъка върху добавената стойност от 18% до 12-13%. Обаче Министерството на финансите се страхува от рязко падане на приходите в бюджета и заобикаля въпроса. Зубков искаше доработване на концепцията и не бързаше с резултатите, изглежда действително за да прехвърли отговорността върху Путин.

Путин има да си отговори на един фундаментален въпрос: „Прегрява ли руската икономика?" И да оцени кое е по-важното: икономическият растеж или борбата с ръста на цените. Централната банка и МФ са на мнение, че прегряване има, това се потвърждава от инфраструктурни ограничения, превишение на търсенето над предлагането и инфлация. Охлаждането на икономиката се предлага да стане чрез увеличаване стойността на парите, повишение на ставката по рефинансиране, съкращаване на бюджетните разходи.

Несъгласни са в икономическото министерство и също експертите на бившия президент. Икономическият растеж може да се осъществява с още по-бързи темпове, а изкуственото забавяне на икономиката сега може да се окаже много по-опасно от прегряването.

Путин обеща да се заеме и със социални въпроси, главният от които е пенсионната реформа в Русия. Целта й е да се ликвидира пропастта между доходите на работещи и пенсионери. Путин обеща да го постигне за 10 години. Но правителството ще се сблъска с нарастващ дефицит и ще бъде принудено да открие начин, по който да финансира този дефицит.

Още една задача, поставена от Путин президент на Путин премиер бе увеличаване доходите на средната класа, която по план до 2020 г. трябваше да достигне 60% от населението на Русия.

Експертите добавят към горния списък още неотложни задачи: сваляне на инфраструктурните ограничения за ръста, развитие на електроенергетиката, газоснабдяването, строителство на пътища.

Неефективното функциониране на системата продължава да е спънка и ако инфлацията като най-тревожен проблем стои на първо място, то борбата с корупцията следва да заеме нулева позиция. Тъкмо този проблем не дава възможност средствата на държавата ефективно да се влагат в програми за развитие.

Разсъждавайки върху инфлацията, руските експерти изтъкват три зони за намеса: социална защита за неосигурените граждани, но дейността на правителството не трябва да спира дотук. Енергично трябва да се намалява зависимостта от вносните стоки. И да се използват доходите от енергийните ресурси. „Доходите не трябва просто да се прехвърлят от сметка на сметка, а да се инвестират - разумно, за да няма инфлационни последици".

И накрая, виждайки, че жилищните кризи разтрисат най-развитите икономики в света, руските експерти съветват новия премиер да постави строителния сектор под сериозен контрол. Следва да се продължи започнатата от Дмитрий Медведев програма „Достъпно жилище". В сектора недвижими имоти не трябва да се стимулира търсенето, а да се развива предлагането на всички етапи - започвайки с предлагането на строителни участъци, през строителните материали, та чак до довършителните дейности.