Днес президентът на РФ Владимир Путин се срещна в Санкт-Петербург с млади руски IT специалисти - лауреати по проекта „Професионалната команда на страната". Сред многото въпроси, на които е отговорил, Путин е споделил и отношението си към Интернет и неговите ползватели.

Според Путин, руският ползвател на Интернет „без съмнение е най-напредничавият и талантливият" и се надява в Интернет да бъде създадена „атмосфера на висока нравственост". Путин е обрисувал идеите си като пътен полицай: „Може да знаеш правилата за улично движение и даже да ги спазваш, но да си останеш нахален нарушител".

По информация на президента, за последните седем години броят на ползвателите на Интернет в Русия се е увеличил десет пъти до 26 млн. души.

В страната е приета програма за компютъризация на училищата и сега 98,5% от руските училища, включително и в селата, са свързани с Интернет. За тази цел в течение на още две години ще се отделят средства от федералния бюджет за развитие на програмата за компютъризация.

Мрежата постоянно се мени, но развитието й в Русия в момента не се контролира, „за разлика от някои други страни". Може би руският президент има предвид Китай, където държавата зорко цензурира какъв интернет контент е достъпен за средния гражданин.

Владимир Путин е напомнил, че има и живот различен от Интернет: театри, спортни зали, художествени галерии. „Струва ми се, че би било приятно млад мъж да срещне своето момиче и да си говори с нея не само по Интернет, а с букет рози да отиде на театър или на концерт".

Никой не спори, че Интернет се е превърнал в основен източник на информация. В бъдеще тази тенденция ще се запази. Затова прогнозите за увеличаване на броя на юзърите са оптимистични.

Руската медия ВЗГЛЯД след като цитира думите на президента, припомня заключението на руските експерти по комуникация. Те предполагат, че в следващите 3 - 4 години броят на Интернет ползвателите в Русия ще се увеличи до 40 млн. души.

Сега много от руските политически лидери идват в Интернет. Обяснението е, че Интернет е станал по-влиятелен ресурс от телевизията. Но все още повечето политици „не разбират как се работи с това" и се страхуват от неочаквани обрати. Все пак политизираната част на сайтовете и блоговете в Русия е много малка, само 3-4% от аудиторията.