Всеки германец ежегодно губи по 26 работни дни: в безделие, сърфиране в Интернет или бърборене. Всъщност това е сравнително добър атестат за работливост: французите и жителите на САЩ губят много повече. Но и така работодателите на ФРГ губят годишно близо €135 млрд. - за нищо, оплаква се икономическата секция на германския Die Welt.

Днес във Франкфурт на Майн бе публикувано изследване на консултантската фирма Proudfoot Consulting. Според излседването, германските работници губят най-малко работно време по сравнение с колегите си от изследваните 38 страни .

По сравнение с 2005 г., когато годишно германците са се пилеели 32,5 работни дни, през 2006 е направено постижение с 26 „празни" дни. В САЩ се губят 34 дни, във Франция дори 43.

България не е сред изследваните страни, но ценни данни за „колегите" ни Унгария, Чехия, Турция и Русия може да намерите тук.

В световен план, всеки наемен работник запълва 39 работни дни в непродуктивни занятия. Причините почти не са се изменяли за последните години: лошо управление, шефовете говорят твърде рядко с подчинените си, ненужно изчакване, вършене два пъти на една и съща работа.

По отношение брой работни дни за година, германците се появяват на служебните места средно през 192 дни, французите 204 дни, а американците цели 238 дни.