Българското правителство ще разпредели до 27 март разрешителните за емисии на въглероден диоксид за 2007 и 2008 г., съобщиха от Министерство на околната среда и водите, цитирани от "Ройтерс".

След като връчи съответните дялове от общата квота от 42,3 млн. тона (за всяка от двете години) на отделни индустриални предприятия, страната ни ще докладва на Европейската комисия (ЕК).

Последната пък трябва да утвърди съответното разпределение до края на април, за да може да започне и търговия с квотите за вредни емисии. Преди да продават част от отпуснатите им квоти, българските фирми ще трябва преди това да се регистрират, а не могат да го сторят преди да са получили разрешителните си.

Системата за търговия с разрешителни за вредни емисии е основно направление в усилията на Европейския съюз за борба с климатичните промени. Тя разпределя квоти по страни, а страните ги разделят между фирмите от енергоемките си отрасли. Последните имат право да продават или купуват част от квотите си в рамките на ЕС.

През декември България стана осмата посткомунистическа държава от Източна Европа, която заведе дело срещу ЕК, след като Брюксел намали първоначалната годишна квота за емисии на въглероден диоксид за държавата с 37% до 42,3 млн. тона.