Правителството ще разработи дългосрочна стратегия за развитие на българския туризъм, заяви министър-председателят Сергей Станишев при откриването на летния туристически сезон в курортен комплекс Златни пясъци.

В приветствието си той подчерта, че в документа трябва да бъде посочено каква дестинация искаме да бъде страната ни и какви са приоритетите. През миналата година страната ни е посетена от над 5 милиона чуждестранни туристи, което е ръст от близо 7%, а приходите от туризъм достигнаха над 2 млрд. евро.

Премиерът заяви, че правителството е открито за диалог с браншовите организации от туристическия бизнес при разработването на стратегията. Той подчерта, че разчита на стратегическо партньорство и от тяхна страна, за да се видят всички интереси и становища. Според него, освен традиционния туризъм по крайбрежието и планините, България има огромен потенциал, който трябва да бъде заложен и развит като политика в стратегия.

Министър-председателят открои възможностите при балнеолечението, културния, селския и екотуризма. Според председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, стратегията трябва да бъде готова до средата на септември.

Преди откриването на Лято '2007, в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев бе подписан меморандум за създаването на Конфедерация на българския туризъм. Премиерът и председателят на ДАТ обсъдиха с представителите на туристическия бизнес предстоящия сезон. Проблемите са свързани със състоянието на базисната инфраструктура, както пътната, така и свързаната с околната среда и водите, отбеляза премиерът. Той подчерта, че тези проблеми са решими поради увеличаването на капиталовите разходи от държавата, както и поради ангажиментите към ЕС.

На срещата с бранша е обсъден и въпросът с презастрояването на курортите, необходимостта да има по-ясна регламентация на този процес, за да се запази околната среда и средата за туристите, тъй като те стават все по-капризни и не искат да живеят в бетонни блокове, каза Станишев. Премиерът подчерта, че за него е приоритетно парламентът по-бързо да приключи работата си по Закона за Черноморското крайбрежие.