"Разследват министри", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Трима действащи и един бивш министър се разследват за конфликт на интереси, научи "Стандарт". Срещу екоминистърката Нона Караджова, образователния шеф Сергей Игнатов, културния министър Вежди Рашидов и бившия енергиен шеф Трайчо Трайков има постъпили сигнали в Инспектората на Министерски съвет. Те вече са изпратени в Комисията за конфликт на интереси, както е по закон. Екоорганизации обвиняват Караджова, че фирма, в която е работела, печели проекти в сектора на отпадъците. Игнатов ще бъде проверяван за участието му в бордове. Трайков се разследва за облагодетелстване от частни фирми, когато е бил министър, а срещу Рашидов има жалби заради обществени поръчки. В момента комисията работи по още 400 сигнала срещу депутати и висши чиновници.
езултатите от проверките срещу министрите ще станат ясни до края на годината. Повечето сигнали обаче се оказват необосновани или просто са опит за натиск, коментират експерти.
Най-ново е обвинението срещу Нона Караджова. Според него фирмата на предишния й работодател Ботьо Табаков е получила шанс да разработи проект за промени в Закона за управление на отпадъците. Самият той пък е член на Комитета за управление на оперативна програма "Околна среда", а синът му работи в Дирекция "Фондове на ЕС за околна среда".
Прочети още от статията на в. "Стандарт"

„Над 1 млрд. лева държат българи в швейцарски банки", пише в. „24 часа"
Над 500 млн. евро са имали българи по банкови сметки в Швейцария през 2011 г.
Точната сума не е известна, защото има тайна на спестяванията в алпийската страна. Специалисти във финансовата сфера пресмятат парите по косвени признаци. Затова експерти направиха уговорката, че е възможно сумата да е друга. Освен това в нея не са включени парите, които се пазят в сейфове.
Как става изчислението?
Официално в републиканския бюджет на България са постъпили 757 хил. лв. приходи от данъци върху лихвите по депозитите на българи в швейцарски банки. Това е сумата, която е дошла през 2012 г. и се отнася за лихвите по авоарите за 2011 г. Информацията съобщиха от Националната агенция по приходите. В Швейцария отдавна се удържа данък по лихвите на депозитите. Той се превежда в нашия бюджет, защото вложителите са български граждани или фирми.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"ДЖЕБЧИИТЕ С РЕЗЕРВАЦИЯ за коледното парти ",четем на първа страница на в. "Монитор"
Джебчиите нападнаха банкетите, които се организират за коледните и новогодишните празници. Все по често крадците предпочитат да атакуват тържествата вместо оживените молове и пазари, тъй като там се чувстват по-сигурни. За новата тенденция разказа пред „Монитор" шефът на сектор „Улична престъпност" към СДВР Вълко Мартинов.
При един от последните удари на джебчийската мафия пострадала и чужденка в министерска делегация. След работна среща министърът на околната среда и водите Нона Караджова и чуждестранни гости отишли на коктейл в заведение в центъра на столицата. Там една от посетителките на страната ни - госпожа Арже, станала жертва на ловка джебчийка. Малко след 22 часа крадлата успяла да свие цялата й чанта, която била закачена на облегалката на стола. След бързата намеса на полицаите обаче откраднатото и всички документи били намерени в пряка на бул. „Витоша".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Няма как парното да поевтинее с 10%" е водещo заглавиe на „Tpyд"
„Няма как парното да поевтинее с 10% при 9% намаление на газа". Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
„Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Антонов не е регулатор, но и аз не съм този, които да определя", каза още министърът и добави: „Има си регулатори, които да кажат каква ще е цената на парното."
Добрев посочи, че регулаторът ще определи в крайна сметка цената на парното.

„От следващата година ще купуваме 100% от газа на „Булгаргаз" от „Газпромекспорт". Какво ще правят другите търговци на българския пазар - това си е тяхна работа," коментира още енергийният министър. Той отбеляза, че няма договор или договори за цената на газа между „Булгаргаз" и „Овергаз".

Прочети още от статията на в. "Труд"

"Скандалът "Гугушева" засенчи провала "Марковска"" четем на първа страница на в. Капитал Daily"
Лавинообразното развитие на казуса с издигнатата от СДС и внесена в парламента от трима "независими" бивши депутати от "Атака" кандидатура на спецпрокурора Галя Гугушева за конституционен съдия има всички шансове да засенчи скандала с провалената кандидатура на Венета Марковска. В петък депутати от ГЕРБ обявиха, че в парламентарната правна комисия са постъпили два сигнала за Гугушева, които веднага са изпратени до Висшия съдебен съвет (ВСС ) и до инспектората към него, а председателката на комисията Искра Фидосова съобщи, че и Националната агенция за приходите (НАП) се е самосезирала и че "може би трябва и там да бъдат пратени сигналите".

Трета процедура с хоризонт 2013 г.

В събота президентът Плевнелиев заяви, че се надява да не се стига отново до неговата намеса, както се наложи за отстраняването на Марковска, когато той напусна церемонията преди заклеването й в Конституционния съд (КС) и така осуети встъпването й в длъжност.
Прочети още от статията в " Капитал Daily"

"Новото строителство в София - с цени 650-900 евро на кв. м" , четем на първа страница на в. "Класа"
През 2012 година не се отчита спад на цените на наемите, за разлика от предходните 2010 и 2011 година, където те достигнаха най-ниско ценово ниво. Това каза в интервю за агенция „Фокус" експертът по недвижими имоти Иван Горанов.
Той посочи, че най-търсени са апартаменти с големина между 70 и 100 кв. метра. Болезнената дилема пред клиентите е дали да закупят, или да наемат жилище за период от 1-2 години, докато се ориентират какво ще се случи в икономическото развитие на страната, коментира Иван Горанов.
В столицата в райони като „Лозенец" и „Иван Вазов" цените са между 900 и 1100 евро на кв. м, за „Манастирски ливади" - от порядъка на 750 до 900 евро на кв. м, а в „Овча купел" има ново строителство с цени от 550 до 700 евро, посочи Горанов. Той уточни, че към момента средните цени на кв. метър ново строителство в столицата са между 650 и 900 евро.
Прочети още от статията на в. "Класа"

""Булгартабак" хареса фабрика в Босна", пише в. " Капитал Daily"
"Булгартабак холдинг" може да стане собственик на контролния пакет акции от босненската цигарена фабрика в Баня Лука, предадоха See News и местното издание "Екапия" в края на миналата седмица. От българската компания, приватизирана преди около година от руската VTB Capital (и в момента свързвана с КТБ, Делян Пеевски и собствениците на "Винпром Пещера"), не коментираха пред "Капитал", но и не отрекоха информацията. Тя обаче за втори път се тиражира от "Екапия", потвърдена официално както от сегашния мажоритарен собственик на фабриката Небойша Антонич, така и от премиера на Република Сръбска Александър Джомбич.

Изберете българското

Контролният пакет от 55% от акциите на "Фабрика Дуваня - Баня Лука" бяха приватизирани от Небойша Антонич през 2006 г. чрез компанията му "Антонич трейдс", но преди година правителството заведе дело срещу него за прекратяване на договора заради неизпълнени задължения.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Държавата може да си получи част от парите инвестирани в "Кремиковци"", пише в. "Труд"
Държавата има възможност да си върне част от 431 млн. лева, дадени за преструктуриране на „Кремиковци", обяви Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.
„Становището на съда е, че това е била помощ, която следва да се възстанови, така че ние сме следващият кредитор," каза министър Добрев в отговор на журналистически въпрос дали след решението държавата има шанс да възстанови част от парите за преструктуриране на комбината.
Делото в Софийски градски съд ще продължи. „Съдът в Люксембург потвърждава позицията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ако окончателното решение на СГС е такова, каквото е становището в Люксембург, това означава, че държавата се връща като следващия кредитор с тази сума, за която няма активи. Но каквито и приходи да има оттук нататък синдикатът, те ще обезпечат вземанията ни държавата," обясни Добрев.
Прочети още от статията на в. „Tpyд"

"Храните поскъпват заради биодизела", пише в. "Монитор"
Биогоривата вдигат цените на храните. Те удрят основно по пазара на зърнени култури като царевицата и пшеницата, като се превръщат в основната причина за нарастващото търсене на селскостопанска продукция. Това твърди нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, цитиран от dartsnews.bg.
Биодизелът представлява 80% от производството на растителни масла в Европа, докато в САЩ 37% от зърнените култури отиват за производство на етанол, посочва още докладът. Авторите му алармират, че
селскостопанското производство
е намаляло
в сравнение с 60-те години на 20-и век, а замърсяването на почвата и водата може допълнително да ограничи продуктивността. Сушата, която порази Южна Европа и унищожи царевичната реколта на САЩ, предизвика призиви за преустановяване на производството на биогорива.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Работодатели се обявиха срещу затвора за неплатени осигуровки", пише в. "Класа
Периодично в публичното пространство избухва темата за наказателна отговоност на работодателите за укриване на осигуровки. За последен път идеята беше лансирана в края на ноември т.г., когато бе обявено, че предстои с промяна в Наказателния кодекс (НК) да се въведе затвор от 1 до 6 години за всеки укрил осигуровки над 3000 лв., като санкцията ще влезе в сила от януари 2013 г. Казано по друг начин, работодателят отново е черната злокобна личност, а депутатите мислят как да съберат и фокусират омразата на нацията към тези, които осигуряват работни места, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Последните 10 години народните избраници полагат последователно усилия да „произвеждат" престъпници, вместо да работят за подобряването на икономическата среда! А защо не предприемат още по-радикална мярка - всеки, който е решил да става работодател, първо да лежи профилактично три години в затвора, а след това да го пускат да упражнява дейността си?! Ако целта е да произвеждаме престъпници не само от социално обременените или сгрешилите, но и от най-инициативните, от двигателите на прогреса в обществото, то това е правилната мярка.
Прочети още от статията на в. "Класа"

"Костенурка по склона на Европа", информира в. "Стандарт"
Трудно е да вместят всички претенции на българските граждани в един бюджет, особено в една година, особено като се оценят националните възможности за растеж на фона на постигнатото от другите страни членки на Европейския съюз!
И все пак такъв бюджет на държавата вече е налице, след броени дни той ще "заработи", макар че критиците му (леви, десни, центристи и "задбалансови") ще се постараят да му намират все по-големи кусури. Неоспорим факт също е, че независимо от заканите никоя от парламентарно представените опозиционни партии не си позволи да внесе алтернативен бюджет. Може би очакват по-добри времена за себе си - приетият бюджет да рухне сам и те да сглобят един по-точен и по-справедлив?
Има обаче един позабравен стар принцип: ако искаш да критикуваш нещо, първо си длъжен да отчетеш всичко положително, което се съдържа в него.
Прочети още от в. "Стандарт"