Във вторник разследване за фиксирани цени в най-големите в света производители на плоски екрани даде пресен тласък в общата тенденция към понижаване на цените в индустрията, съобщава днес FT.

Samsung Electronics и LG Philips са съответно първия и втория по размер производители на екрани от течен кристал. Те потвърдиха във вторник, че са обект на разследване от властите в САЩ, Япония и Южна Корея за нечестно договаряне и възпрепятстващи конкуренцията практики.

Акциите на LG Philips се смъкнаха с цели 7.6% до рекордно дъно и завършиха при спад 4.6% в затварянето на сутрешната търговия от съображения, че компанията може да регистрира по-големи от очакваното загуби през текущото тримесечие.

От джойнт-венчъра между южно корейците и холандците са съобщили, че в офиса им в Сан Хосе, Калифорния, е получена призовка от правосъдното министерство на САЩ, а междувременно японската Комисия за честна търговия е информирала офисите на компанията в Токио. Официални лица от корейската Комисия за честна търговия също са посетили главните квартири в Сеул в петък.

Говорител на корейската комисия за честна търговия е съобщил, че антитръстовия надзор разследва LG Philips за фиксиране на цени. Разследването се фокусира върху въпроса дали производителите на LCD екрани преди няколко години, когато индустрията бе във възход, са „заговорничили за цените и доставките".

"LG Philips LCD взима въпроса много сериозно и ще съдейства изцяло на регулативните органи", е казала компанията в изявление. За последните две тримесечия компанията понесе нетни загуби от $700 млн. Причината за лошия резултат са падащите цени на телевизионните панели, след като производителите увеличиха производствените си мощности.

Анализатори предричат, че компанията ще остане на червено до средата на следващата година, докато свръхдоставките ще продължат да тежат върху сектора Но компанията ще може да се завърне при печалбата през третото тримесечие на 2007, ако се задействат ефектите от снижаването на разходите и увеличението на производителността.

Samsung, които задминаха LG Philips като най-голям в света производител на LCD панели, също потвърдиха във вторник, че са получили призовка от властите в САЩ и Япония и са разследвани в Южна Корея.

Samsung са заявили пълно съдействие на разследването и са казали, че „силно подкрепят свободната конкуренция и етичните практики и се противят на анти - конкурентно поведение".

Акциите им паднаха с 0.5% рано следобед.