От много време Karstadt-Quelle се стреми да придобие изцяло компанията за ваканционни пътувания Thomas Cook. Туроператорът е обща собственост на Луфтханза и Карщат. Изглежда, че вторият собственик, Луфтханза, е склонил за сделката. Но авиопревозвачът на Германия няма да се изтегли напълно и за това има чудесни причини - пише днес германската бизнес медия Handelsblatt.

По информация на запознати източници, Thomas Cook преминава в притежание на Karstadt-Quelle. Обаче Lufthansa запазва миноритарен дял в самолетната дъщерна фирма Condor. Изглежда Lufthansa иска да си гарантира, че до 2009 никой външен партньор няма да влезе в Condor.

Изявлението на двете компании се очаква по-късно днес. Говорител на Луфтханза е заявил: „Разговорите продължават. Все още сделка няма". Кръгове, близки на сделката, посочват, че сега се уточняват детайлите за официална съвместна позиция.

Преговорите за пълното преминаване на Thomas Cook във владение на Karstadt-Quelle текат отдавна. Но в четвъртък изтече информация, че са навлезли в решаваща фаза. Надзорният съвет на търговският концерн в четвъртък следобед се е занимавал с този проблем, като основните точки са били дяловото участие в самолетния Condor.

От девет години Lufthansa и Karstadt-Quelle съвместно притежават и ръководят туроператора Neckermann и самолетното дружество Condor. През 2001 бе закупен британския Thomas Cook, който с оборот от € 7.7 млрд. е втори в Европа след Tui.

Шефът на Karstadt-Quelle Томас Миделхоф отдавна желае да държи Thomas Cook изцяло. Шефът на Lufthansa Волфганг Мехрхубер от своя страна е дал индикации, че туризмът отдавна не е сърцевината на бизнеса на компанията му.

Цената засега е предмет на догадки, но се очаква да е трицифрена сума в милиони евро. За финансиране Карщат могат да се ползват сумите от продажбата на поделението за недвижими имоти. Фондовите на Whitehall се оценяват на 800 милиона.