В  рамките на започналото държавно посещение на президента Георги Първанов в Монголия, бе подписана междуправителствена програма за сътрудничество между двете страни в културата, образованието и науката и споразумение за сътрудничество за разширяване на търговско-икономическия обмен, съобщи БНР.

Визитата е в отговор на посещението на монголския президент в България през 2000 г. Днес президентиге Георги Първанов и Намбарин Енхбаяр имаха среща на "четири очи", последвана от разговори между официалните делегации.

България и Монголия отчитат необходимостта от сериозно увеличаване на двустранния стокообмен и взаимните инвестиции, посочиха президентите Първанов и Енхбаяр.

Президентите изразиха очаквания, че Четвъртата сесия на българо-монголската Смесена комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се състоя през юни в София, и организираният при визитата на Георги Първанов бизнес-форум, ще допринесат за разширяване на търговско-икономическия обмен. Двете страни изразиха надежди, че в най-скоро време ще бъде развит потенциала в области като минното дело, селскостопанския сектор, информационните технологии, туризма.

Утре Георги Първанов и президентът на Монголия Намбарин Енхбаяр ще открият българо-монголски бизнес форум.