Президентът на ЛУКОЙЛ Вагит Алекперов е готов да похарчи милиарди, за да увеличи дела си в капитала на своята компания. Вчера стана известно, че в понеделник той е купил 2,16% от акциите на ЛУКОЙЛ за приблизително $1,4 млрд., съобщава РБК Daily.

Едновременно с това се разбра, че милиардерът Николай Цветков, един от строителите на руския петролен частен бизнес и дългогодишен партньор на Алекперов, е продал срещу $1,2 млрд. 1.9% от акциите си в нефтената компания ЛУКОЙЛ. Експерти коментират, че двамата милиардери си поделят бизнеса и процесът е стигнал заключителна фаза.

В края на юни основни акционери на ЛУКОЙЛ са (номиналните) собственици на акциите му „ИНГ Банк (Евразия)" (66,99%), СДК „Гарант" (8,12%), Citibank (7,87%), Депозитарно-клиринговата компания (5,73%), Националният депозитарен център (4,35%), ДК „Уралсиб" (2,9%).

Николай Цветков е президент и член на надзорния съвет на „Уралсиб" и член на съвета на директорите в ЛУКОЙЛ. Алекперов от своя страна също е един от акционерите в „Уралсиб".

Физически лица притежават 3,2% от акциите на петролния руски гигант ЛУКОЙЛ, чужди юридически лица имат 0,01%. Американската компания ConocoPhillips притежава 20% от ЛУКОЙЛ.

През април пресслужбата на ЛУКОЙЛ в рамките на изискванията на лондонската LSE официално съобщи, че главата на нефтената компания Вагит Алекперов пряко или косвено контролира 16,899% от акциите й, а вицепрезидентът Леонид Федун - 8,3%. Значи заедно те имат 25,2% от акциите.

Едновременно в проекта за поместването на еврооблигациите на ЛУКОЙЛ на Лондонската борса бе обявено, че делът на Николай Цветков, член на съвета на директорите на ЛУКОЙЛ, възлиза на 2,94%. Сега съвкупният дял на Алекперов и Федун нараства до 27,1%, а на Николай Цветков се намалява до 1,04%.

Експертите намират сделката изгодна за Алекперов. През февруари, когато Алекперов и роднините му придобиха на свободния пазар над 3,6 млн. от акциите на ЛУКОЙЛ за общо 310 млн. долара, акциите на ЛУКОЙЛ се котираха на 84-85 долара. Вчера на руската борса РТС те са поскъпнали с 2,8% и са се търгували по $78,5. Капитализацията на компанията е $66,7 млрд.

От ЛУКОЙЛ не са коментирали придобивките на Алекперов и продажбите на Николай Цветков. Те са заявили, че това е лична работа на самите акционери, която няма да се отрази по никакъв начин върху дейността на компанията.

Източник в ЛУКОЙЛ уточнява, че стратегията на работа на компанията с „Уралсиб" не може да бъде засегната от сделката, тъй като отсъстват крупни клиентски взаимоотношения между компаниите, а парите си ЛУКОЙЛ държи в банка „Петрокоммерц". Пиарът на „Уралсиб" е отказал коментари.

Водещ руски анализатор окачествява сделката с акциите на ЛУКОЙЛ като „завършващ етап в прехода на книжата на нефтената компания от Цветков към Алекперов". Можело да се констатира, че сега бившите партньори вече са разделили финансовия и нефтения си бизнес. Сделката се оценява като „пазарна" и не изключва бъдещо сътрудничество между Вагит Алекперов и Николай Цветков в други проекти.

Друг коментатор, пожелал анонимност, счита, че сделката между Алекперов и Цветков отбелязва края на развода на основните акционери. Процесът на смяна собствеността на активите бил започнал още преди година. „Съдейки по сумата за сделката, Алекперов е получил своят дял в бизнеса на „Уралснаб"".

Прогнозира се, че ако Цветков инвестира получените от сделката средства във ФК „Уралсиб", то в средносрочна перспектива финансовата компания ще може да удържи пазарните си позиции.

Също така се коментира, че Николай Цветков може да разглежда стратегия за подготовка към преструктуриране и продажба на „Уралсиб". Идеята на собственика била да се отдели банката от корпорацията и да се постигне допълнителна капитализация на финансовия клон - чрез IPO или частична продажба. А управляващата компания ще се отдели в отделно подразделение.

Експертите се съгласяват в едно: сделката между Вагит Алекперов и Николай Цветков (той е 109ти в списъка на богатството на Forbes) ще направи Цветков по-свободен в приемането на стратегически решения по отношение на „Уралсиб".