Износът на автомобили и части за тях от Южна Корея през 2006 е рекорден, като сумата по автомобилния експорт на страната е $43.3 млрд., съобщава Industry Week, позовавайки се на правителствена информация.

Очаква се автомобилите, изнесени от Южна Корея, да възлязат на 2.7 млн. броя на стойност $33 млрд., което е с 11.9% повече от предходната година. Износът на части за коли е скочил с 21.2% до $10.3 милиарда.

Министерството на търговията, индустрията и енергията предвижда търговският излишък в автомобилния сектор да нарасне от $33.2 млрд. за 2005 до $37.3 млрд. за  2006 година.

Според Министерството, добрите резултати се дължат на усилията на южнокорейските производители да повишат качеството и да изграждат конкурентноспособността чрез изнасяне на производства зад граница.

Прогнозите са, че реализацията на автомобили в страната ще остане на нивото от предходната година - 1.15 млн. бр., което се отдава на високите цени на горивата и търсенето в застой.

Благодарение на стачки, очаква се тоталното производство в страната и чужбина да нарасне със „скромните" 3.3% до 3.82 млн. броя до края на тази година. Стойността е близо до по-ранните прогнози на правителството за 4 млн. произведени автомобила.

По отношение на изнесеното производство, очаква се тази година то да се задържи на 1 млн. автомобила, а догодина да нарасне до 1.25 млн. броя. Местните производители на автомобили изнасят мощности зад граница за да отговорят на покачването на националната валута вон срещу долара, което прави южнокорейските продукти скъпи на чуждите пазари.