Продажбите на дребно в Обединеното кралство отбелязаха рекордно увеличение за последните две десетилетия, откакто е започнало официалното им статистическо отчитане. Британците са купували повече сезонни дрехи и храни през най-топлия май в историята им.

Продажбите са нараснали с 3.5%, което е най-голям месечен ръст откакто е започнало отчитането през 1986 година, като през април имаше спад с 0.3%, съобщиха днес от Националния статистически институт в Лондон.

Прогнозите на икономистите бяха за продължаване на тенденцията от предходния месец и спад с 0.1 % през май.

Продажбите са нараснали с 8.15 на годишна база, което е най-голямо увеличение от 2002 година насам.

Въпреки това търговците очакват, че повишаването на цените на храните и енергията, както и спада на пазара на имоти може да доведат до ново понижение на продажбите на дребно.

Вчера Мервин Кинг, директорът на централната банка, заяви, че управляващите няма да избягат от отговорността си да се противопоставят на ръста на инфлацията, която заплашва стандарта на живот и води до забавяне на икономическия растеж на Острова.

За икономистите отчетеното повишение на продажбите беше изненадващо и показа, че потреблението на британския пазар е далеч по-устойчиво на сътресения от очакваното.

Според анализаторите, отчетения ръст на продажбите на дребно може да се приеме като аргумент в подкрепа на политиката на Английската банка да не повишава основните лихвени нива. Повечето от тях очакват задържане на лихвите до края на годината и леко намаление през 2009-а.

Валутните пазари веднага реагираха на положителните новини и британската валута покачи 0.4% срещу долара след доклада, до $1.9730 в Лондон. Срещу еврото паундът поскъпна с 0.69% до 0.7872 пенса.

Потребителите на Острова са купували повече пресни храни и летни дрехи през май, когато средните температури достигнаха 12.1 градуса по Целзий, което прави месеца, най-горещия май откакто се води метеорологичната статистика.

Продажбите на текстил, дрехи и обувки са нараснали с 9.2% за месеца, което е най-голям ръст от 1986 година.

В същото време инфлацията в Обединеното кралство за май се беше с повече от 2% по-висока спрямо целевото ниво, което накара Кинг да докладва на правителството за проблема.

Някои търговци вече докладват за намаляване на потреблението заради покачващите се цени на горивата и храните. Третата по големина верига супермаркети във Великобритания отчете вчера, че като цяло ръстът на продажбите през първото тримесечие е били по-бавен.

А от CBI, най-голямото бизнес лоби на Острова, заявиха, че очакват ръст на британската икономика от 1.3% за 2008-а година, което ще е най-слабият резултат от 1992-а насам.