Цените на производителите в САЩ са се покачили с рекорден темп от 3.2% през ноември, в следствие на бързото поскъпва при цената на бензина.

Без да се броят цените на прекалено волатилните стоки като храна и енергийни ресурси, индексът на производствените цени се е покачил с 0.4%, което е най-високата му стойност от февруари насам. Ако от индекса бъдат премахнати автомобилите и пикапите, той пада до едва 0.1%. Така, силното увеличение на индекса се дължи най-вече на храните, горивата и производството на автомобили.

На годишна база, цените на производителите са нараснали със 7.2%, което е най-високото им ниво от ноември 1981 г.

Цената на бензина се е покачила с 34.8% през месеца, като така засенчи предишния си рекорд от 28.8%, отбелязан през април 1999 г.

Бързо растящите цени, вчера на вносните стоки и днес на производителите, отново увеличиха опасенията на икономистите за силен инфлационен натиск още в началото на следващата година. Припомняме, че Федералният резерв понижи федералната и дисконтовата лихва с по 25 базисни пункта във вторник, като банкерите обявиха, че ще продължат да следят отблизо инфлационните процеси.