Следващият балон, който може да се спука, най-вероятно ще бъде репутацията на Алън Грийнспан, коментира Bloomberg.

До сега, той беше известен като най-великия шеф на Федералния резерв, който някого е управлявал институцията през дългогодишната й история. След като се пенсионира обаче, Грийнспан започна да получава известни критики от различни посоки. Банкерът беше обвиняван, за това че не е взел своевременни мерки за справяне с прекалено бързото нарастване на цените на имотите в периода 2000-2005 г. От своя страна, той опита да се защити, като написа няколко коментара във вестник Wall Street Journal, както и даде няколко телевизионни интервюта.

На карта е заложена не само репутацията на Грийнспан, но и бъдещето на монетарната политика водена от ФЕД. Критиците твърдят, че заради нежеланието на бившия шеф на Федералния резерв, да използва по-агресивно лихвеното ниво, за да ограничи кредитната активност, сега ще докара много по-големи проблеми на неговия наследник Бернанке.

Грийнспан се защити с думите: „критиците не знаят какви са границите на монетарната политика и какво може да постигне тя". За добро или за лошо, новият президент на ФЕД Бен Бернанке, преустанови водената от Грийнспан „laissez-faire" политика.

Най-големият „грях", в който е обвиняван бившият топ-банкер, е че е поддържал твърдо дълго време ниско лихвеното ниво. През месец юни 2003 г., лихвата е с 45-годишен минимум от 1% и се задържа на това равнище почти цяла година.

„За този период от кариерата му, бих го оценил с петица, докато общата оценка за всичките му 18 години служба е 6 или дори 6+", коментира професор от Станфордския университет.

До ден днешен, Грийнспан продължава да твърди, че проблемите с имотния сектор не са създадени от монетарната политика на ФЕД, а по-скоро от световната тенденция по поддържане на ниски лихвените нива в световен мащаб. Банкерът допълва, че САЩ не са единствените, които преживяха надуване на имотния балон през този период. Според МВФ, сходна съдба имат и Великобритания, Испания и Австралия.

„Колкото повече време минава, толкова по-точна ще е оценката ни за представянето на Грийспан", коментира британски професор по икономика.