Според изследване, данните от което Reuters съобщи днес, за първите девет месеца на 2006 г. финансираният от компаниите рисков капитал е нараснал с 5.4% спрямо периода на 2005 г. Водят инвестициите в алтернативни горива и интернет технологии.

Инвеститорите в рискови зони са „отправили" $6.36 млрд. в 611 сделки до края на септември, според тримесечния доклад на Dow Jones VentureOne и Ernst & Young LLP.

$19.45 милиарда са вложени в рискови инвестиции за първите три тримесечия. Това дава основание да се предполага, че до края на 2006 г. американската рискова индустрия ще изразходва до 25 милиарда. Това ще бъде най-активната за инвеститорите година от 2001 г. насам, когато бяха инвестирани $33 милиарда.

За първи път от 2001 г. за три поредни тримесечия инвестициите в рискови сделки надхвърлят 6 милиарда. Настоящите равнища обаче са само една трета от дот-ком сапунения мехур на 2000 г., когато инвестициите бяха $63.4 милиарда.

Финансирането на компаниите за алтернативна енергия се е утроило; рисковите капитали там са възлезли на 110 милиона долара. Финансирането за информационни технологии - по-специално последната генерация интернет start-ups "Web 2.0" е нараснало с 41% спрямо третото тримесечие на 2005 г. Повече от 35 милиарда са включени в рискови фондове за последните 18 месеца - сочи изследването на VentureOne.

38% от инвестициите за последното тримесечие са в начални етапи на производство и технологии, докато по-рано през годината инвеститорските средства се насочваха към по-напреднали проекти. За сравнение, само 13% бяха инвестициите в „млади" проекти за миналата година, предимно в сферата на биофармацевтиката.

Според изследването, инвеститорите са набрали смелост от жизнения пазар на поглъщания и сливания, когато по-големите придобиват по-малките компании, а също и от настоящия ръст на публичните пазари за технологични ППА.

Но тези заключения противоречат на други данни, обнародвани от Thomson Financial и националната Асоциация на рисковия капитал, които показват, че само осем компании, опериращи с рискови капитали, са увеличили финансите си чрез ППА за по-малко от 1 млрд. долара в третото тримесечие, което е най-слабото постижение от 2003 г. насам.

За сравнение, през второто тримесечие 19 рискови компании са се разраснали с повече от 2 милиарда. Според данните на NVCA/Thomson, придобиванията също са спаднали за последното тримесечие, като 74 компании са придобили стойности в размер $2.7 млрд.