По информация на Газета.Ru, за първи път чуждестранна банка е започнала да търгува с рубли. Датската банка Saxo Bank, лидер в търговията с финансови инструменти, е предоставила на инвеститорите възможността да играят на електронните търгове с двойката долар - рубла.

Saxo Bank е пояснила хода си с това, че в настоящия момент развива собствена бизнес - стратегия в Източна Европа и в тази стратегия руската икономика е приоритетна. Виталий Бутбаев, ръководител на източно-европейското поделение на Saxo Bank, отбелязва, че въвеждането на двойката рубла / долар е станало възможно благодарение отмяната на руските валутни ограничения и въвеждането на конвертируемостта на рублата от 1 юли 2006.

Руската национална валута е станала по-привлекателна за инвеститорите и тази привлекателност се осигурява от положително салдо на търговския баланс, съществения размер на златно-валутните резерви и благоприятния инвестиционен климат", обяснява руски инвестиционен анализатор.

Фактически става дума за това, че от декларативен режим конвертирането на рублата е преминало в реален. Руските анализатори считат увеличения интерес към рублата за закономерен. Тъй като Русия и руските корпорации вече от финансова гледна точка са адекватни, рублата е нова привлекателна възможност за „спекулантите на дребно" и частните инвеститори.


Търговията с рублата на международните платформи ще доведе до това, че тя ще стане инструмент при сключване на форуард - контракти, надяват се експертите. Рублата може да стане както спекулативен инструмент, така и инструмент за хеджиране, а това ще даде допълнителен импулс за укрепване на стойността й.

Все пак експертите не считат, че търговията с рублата на международните площадки ще стане масово явление. Банките се ориентират към търсенето, а търсенето на рубли все още е доста ниско.

Разбира се в бъдеще рублата би могла да стане точно толкова свободно конвертируема валута като долара или евро. Някои руски финансисти считат, че в средносрочен период Москва ще стане втори в света финансов център след Лондон. С доста бързи темпове - едва миналата седмица най-голямата брокерска компания ICAP откри първите търгове с рубли чрез електронната платформа EBS.