Румъния придоби популярност сред борсовите играчи през миналата година, когато измести Италия и се изкачи на второто място по добив на царевица в Евросъюза. Драматичното влошаване на перспективите за производство на царевица в северната ни съседка стана повод за подробен коментар дори на борсата в Чикаго, пише farmer.bg.

Преди десетина дни селскостопанското аташе към посолството на САЩ в Букурещ сведе прогнозата за тазгодишния добив от царевица в страната до 8,8 млн.т., в сравнение с 10,5 млн. т., реколтирани през 2011 година.

В началото миналата седмица председателят на Асоциацията на селскостопанските производители на Румъния Лауренциу Бачу излезе с още по-песимистична прогноза като предупреди, че ако през близките една-две седмици времето остане все така сухо и горещо, румънските фермери ще загубят половината от своята реколта.

През последните дни в коментарите от европейския пазар все по-често се споменава името на Румъния във връзка с очертаващото се драстично намаление на износа на пшеница от черноморския регион. Пазарните участници в Европа болезнено възприемат всякаква информация за влошените добиви в други черноморски държави на фона на рязкото намаление на производството и експортния потенциал на Русия, Казахстан и Украйна.

Според актуализираните прогнозни данни производството на пшеница и ечемик в Румъния през 2012 г. ще възлезе съответно на 4,95 млн. т. и 0,96 млн.т., в сравнение с 7,2 млн.т и 1,3 млн.т., ожънати през 2011 г.

Спадът на производството е значим, но качеството на пшеницата според местните експерти е много добро. Анализаторите коментират, че официалната информация за състоянието на румънската зърнена реколта е твърде оскъдна, тъй като новият министър на земеделието е решил да се въздържа от шумни медийни изяви преди да стане известен крайния резултат.

Статистиката на търговските компании показва, че от началото на жътвата цените на пшеницата и ечемика се покачиха с 15-20 на сто и към 20-23 юли достигнаха 240-245 евро за тон СРТ Констанца. Търговците отбелязват, че румънските фермери задържат продажби, разчитайки на по-високи цени дори в краткосрочна перспектива, а това предполага и спад в обемите на износа.

При маслодайните култури положението също никак не е благоприятно. Заради силната суша и намалението на посевните площи добива от рапица в Румъния през 2012/13 г се очаква да спадне на 140-160 хил. тона, в сравнение с 750 хил. тона произведени през 2011/12 г. и 1,05 млн.т - през 2010/11 година.

Площите за слънчоглед в Румъния бяха разширени с 12 на сто спрямо предходната стопанска година, но това не означава автоматично и по-голяма реколта. Според местните агроспециалисти вследствие на сухото и горещо време средния добив от слънчоглед през 2012/13 г. ще спадне на 1,5 тона от хектар, в сравнение с 1,8 тона от хектар през 2011/12 година.