Преди три-четири години беше трудно да се привлекат стабилни инвестиции в Сочи. Сега, когато руското правителство взе решение за развитието на Сочи като бъдеща олимпийска столица, инвеститорският интерес се появи.

Това каза по време на Седмия международен инвестиционен форум „Сочи 2008" министър-председателят на Руската федерация Владимир Путин, предаде Агенция "Фокус". Според руския премиер усилията в тази насока трябва да продължат и правителството ще продължава да подкрепя инвестициите в Сочи.

Въпросът - дали да се инвестира в руската икономика не стои; въпросът е - в кой сектор на руската икономика да се инвестира, заяви руският премиер.

По думите на Путин - интересът към инвестициите в Сочи е поредното доказателство за развитие на руската икономика. От словото на премиера на Русия още стана ясно, че руската банкова система има ресурс да поддържа нивото на развитие на икономиката. Предвиждат се и редица мерки за подобряване на отделни сектори в нея.

Ние искаме отваряне на нашата икономика и интегрирането й в световната, заяви Путин.

Руският министър-председател подчерта ключовото значение за модернизацията и развитието на инфраструктурата за превръщането на града в олимпийска столица. Путин каза още, че руското правителство ще подкрепи всички усилия за опазването на околната среда, като обърна внимание на още един национален приоритет - социалната сфера.

По думите му, правителството трябва да подобри жизнения стандарт на гражданите. Руският премиер коментира и световната глобална криза, която бе първата основна тема по време на форума. Путин бе категоричен, че Русия има ресурс, за да запази основните параметри на икономиката си.

Участници във форума коментираха, че руският пазар не трябва да се разглежда просто като част от световния пазар, а трябва да бъде взето неговото изключително влияние в глобалната икономика. Необходимо е да се правят инвестиции в няколко основни сектора - образование, развитие на технологиите, екология и др.

Според участниците във форума, световната икономика е достигнала такова развитие, че няма значение къде е локализирано производството на даден продукт, за да може той да бъде продаван в целия свят.

По време на форума бе обърнато внимание и върху възможностите за бизнес партньорства между частните инвеститори и правителството или местните власти.
Като пример бе посочен проект, в който частният бизнес изгражда инфраструктурата и туристическите съоръжения, а правителството инвестира в подобряване и опазване на околната среда.