От последната Руско - турска война насам през зимата в Русия не е било толкова топло. Анна Страшная, специалист по климата в Хидрометеорологичния център на Русия, посочва пред „Ведомости", че в определени региони на страната температурата е с 10 - 12 градуса по-висока от средното за сезона.

Това нанася загуби на руското стопанство в размер на много милиони. Дървесината не може да се превозва по калните горски пътища. И „дърварите" очакват да дойдат студовете. Но дойдат ли студовете, ще настъпи бедствие за селското стопанство. Без сняг студът ще убие лозите и овощните дървета.

Защо ситуацията вече се приема за критична? 65% от дървения материал в Русия се добива през зимата, от декември до март. Пътища в гората се прокарват трудно, почвата е глинеста - а през зимата тя замръзва и големите машини могат да минават отгоре. Но не и тази зима. Доставките на дървесина изостават средно с една трета от планираното. Само ако температурата падне за повече от седмица под минус 10 градуса, производството ще може да напредне. 

През януари ще се доставят около 3 млн. кубически метра дървесина по-малко. Ако се изхожда от цена $35 за кубически метър, загубите за месец са от порядъка на $105 млн. Само за северозападния край на Русия, загубите за декември и януари ще надхвърлят $100 млн.

Поради липсата на дървесина повечето производители на фазери и материали от дървени стърготини са преустановили дейността си още преди Нова година. А тъй като синоптиците очакват до пролетта ситуацията да не се промени, общата продукция на целулоза в Русия за годината ще падне с 3%.

Изглежда поговорката „Дебел сняг - голям комат" не е съвсем приложима за руските условия, защото селското стопанство на Русия се радва на топлото време; очакват се добиви на зърнени култури по-високи от средното. Само плодните дървета и зимните посеви са изложени на риск.

Министърът на селското стопанство на Русия е казал на Путин, че „ситуацията се контролира" и окончателната прогноза ще е готова през март - април. Все още точна прогноза не е възможна, защото за цялата история на руското земеделие не може да се намери друга година - аналог.

Всичко зависи от бъдещото развитие на ситуацията и от дебелината на снежната покривка. Защото от нечуваната топлина растенията са с понижена студоустойчивост. „На лозите вече излизат филизи, ако през февруари настъпят студове - няма да преживеят" - казват специалисти от винарския бизнес.

Същото се отнася и за пшеницата - в Ростовска област тя сега трябва да спи, а вече расте, така че при мразове през февруари и март реколтата може и да загине.