На ежегодната среща на ръководството на руската централна банка с банкерите, първият заместник председател на ЦБ за пръв път е признал за съществуването на криза на ликвидността в руската банкова система, пише вестник Комерсант.

По думите на банкери, присъствали на срещата, Алексей Улюкаев е съобщил, че на фона на колебания на световните финансови пазари заради ипотечната криза в САЩ, проблеми с ликвидността руски банки са имали и те ще продължават.

По-рано Банк России е заявявал, че криза на ликвидността в руската банкова система няма, а има само повишение търсенето на ликвидност, припомня lenta.ru.

Сега руската централна банка има намерение да измени приоритетите в своята политика. По думите на Улюкаев, сега стабилността на руския банков сектор е по-важна, отколкото борбата с инфлацията. Експерти коментират, че централният банкер е заявил подобно нещо, за да убеди банките, на първо място неголемите, (те изпитват голяма потребност от парични средства), че Банк России ще ги подкрепи.

Наскоро руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че с борбата с инфлацията през 20008 г. на първо място трябва да се заеме Централната банка. Тоест изказването на Улюкаев противоречи на намеренията на министерството на финансите да прехвърли отговорността за борбата с ръста на цените. Според прогнозите ръстът на цените през януари ще възлезе на 2,2-2,4 процента, докато за цялата 2007 г. показателят бе фиксиран на 11.9%.

Като следствие с кризата на ликвидността на глобалните пазари, руските банки също срещат затруднения да заемат пари на западните пазари. Централната банка на Русия през ноември 2007 обяви, че дава четвърт трилион рубли за увеличение ликвидността на банките. Също така ЦБ започна да отпуска значителни кредити със срок един ден.