В неделя, 16 декември, Русия започна да доставя ядрено гориво за иранската АЕЦ в Бушер, разпространи чрез сайта си в съобщение до медиите Министерството на външните работи на РФ.

Доставки ще се осъществяват в течение на два месеца, като употребеното гориво ще се връща на територията на Русия за преработване и съхранение.

През целия срок на територията на Иран, ядреното гориво ще се намира под контрола на МААЕ. Иран освен това е представил писмени гаранции, че горивото ще се използва единствено на територията на АЕЦ Бушер.

В руското външно министерство са на мнение, че началото на руските доставки създава качествено нови условия, които ще позволят на Иран да предприеме стъпки за възстановяване доверието към ядрената си програма. Такива в частност са спирането на дейностите по обогатяване на урана, тъй като „в средносрочна перспектива" Иран нямал необходимост от това.

Строителството на АЕЦ Бушер от руските специалсити през тази година бе спирано на няколко пъти заради неизпълнение на финансовите задължения от иранската страна. Освен това Русия искаше Иран да предостави на международната общност пълна информация за ядрената си програма.

Първоначално сроковете за завършване на АЕЦ Бушер бяха определени за октомври 2007. Новите срокове не се уточняват, но доставката на гориво според руските служби се осъществява половин година преди възникването на технологичната нужда.

САЩ е против сътрудничеството на Русия и Иран в областта на атомната енергетика, пише lenta.ru. Вашингтон има опасения, че полученото от Иран ядрено гориво може да се използва за военни цели. Американските разузнавателни служби публикуваха в началото на декември доклад, в който пише, че Иран още през 2003 спира опитите за създаване на ядрено оръжие, но при взимане на политическо решение може да се върне към ядрената си програма.