Политиците могат да говорят каквито гръмки думи пожелаят, или каквото те си мислят, че ще им донесе политическия успех. Борсата дава тенденцията в редица от числа, която е показателна за оценката на дадено събитие.

Изборите в неделя за руския парламент бяха рязко критикувани в западните медии като нечестни. В Русия общото настроение бе, че за икономиката на страната ще е добре курсът на икономическата политика на Путин да се запази и в бъдеще.

В понеделник, 30 минути след отварянето на руската фондова борса, индексът РТС неочаквано се понижи с 0.54 %, а московският индекс ММВБ с 0,61%. Наистина по обяд понижението се забави и курсовете на акциите се стабилизираха.

Очевидно резултатите от изборите са били очаквани от трейдърите, но тези резултати не са вдъхновили пазара.

Анализаторите се бяха подготвили за обратното: „Допълнителен позитив за руските инвеститори ще са предварителните резултати от парламентарните избори, които надали ще претърпят съществени изменения. От една страна е съхранен курсът на развитието на страната, от друга ще се формира достатъчно разнопланова опозиция" (Газета.Ru).

Въпреки, че имаше и такива анализатори, които очакваха днешното понижение на котировките на акциите, общият тон преди борсовия ден бе много по-приповдигнат: „в началото на седмицата, отчитайки резултатите от изборите в неделя, може да се очаква уверен ръст".

Сега трябва да се обясни защо победата на Обединена Русия е довела до борсов спад. Вече се говори, че негативът се обяснява не с политическата позиция на участниците на пазара, а по-скоро с психологически ефект.

„На фондовия пазар реализацията играе по-малка роля, отколкото очакването. Резултатите от изборите бяха предсказуеми. Всичките те вече се намират в котировките, така че въпросът вече е изчерпан".

На изборите се мина без сензации, затова и всичко си върви по своя път.

В интерес на истината имаше анализатори, които предричаха далеч по-сериозен спад на борсата в понеделник заради негативната динамика на американските фючърси.

Изводът: само едни избори не могат да гарантират ръст на борсата, изборите са по-скоро фон. След като основната лихва в САЩ бъде понижена през следващата седмица, може да се очаква курсът на акциите на руските компании да нараства.