Сръбската държава ще доставя електричество за сърбите в Косово, пише агенция „Танюг". Сърбия не само е готова да достави електричество, но и да плати сметките за ток на сърбите в Косово, заяви сръбският министър за Косово Богданович.

В името на оцеляването на сръбската общност ние трябва да направим всичко, да говорим с ръководството на електрическата енергийна корпорация за доставка на енергия, каза още Богданович.

Той заяви, че косовските временни институции молят за пари и Сърбия би платила сметките за ток, но е важно да се определят инструментите за контрол колко точно харчат сръбските домакинства в Косово.  

Властите в Прищина поставят въпроса за сума от 101 милиона евро, необходима за покриване на разходите. Богданович изрази съмнения във валидността на тези сметки.

Сърбия изрази готовност да доставя допълнителна енергия и други всички с изключение на албанската общност. Те в краен случай са склонни дори и на албанските домакинства да доставят ток, за да захранят с електричество своята общност.