Royal Dutch Shell съобщи, че през 2006 е постигнала рекордни печалби. Високите цени на петрола компенсираха свиването на производството.

По информация на Telegraph, нетната печалба по текуща цена на доставка на петролния гигант се е повишила с 12% и е достигнала $25.4 млрд. „Текущата цена на доставка" е показател, който се наблюдава отблизо от анализаторите и изключва печалбите от турбуленциите в цените на горивата на стоковите борси.

Като цяло за 2006, Shell е получил средна цена за петрола от $60.13 за барел, сравнено с $50.36 за предходната година. Спадът в цените на петрола обаче според анализаторите ще доведе до много трудна 2007 година за Shell.

Резултатите на Shell бяха допълнително стимулирани от по-добро от очакваното постижение през четвъртото тримесечие, когато печалбата скочи с 11% и надвиши $6.01 млрд.

Наистина, макар спрямо същия период от предходната година печалбата на четвъртото тримесечие да е по-добра, спрямо третото тримесечие има значителен спад. Тогава Shell спечели $6.95 млрд., възползвайки се от цените на петрола от $77 през август.

Shell се стараеше да увеличи резервите си, обаче темпът на производството бе нарушен от въоръжените атаки на мощностите в Нигерия; освен това половината от дела в проекта Сахалин - 2 отиде за Газпром

Изпълнителният директор Жерон ван дер Вер (Jeroen van der Veer) е казал: „Нашата проучвателна стратегия се отплаща". Визирано е възобновяването на производството на платформата Марс в САЩ, производството на втечнен природен газ, дълбоководния добив в Нигерия.

По отношение на Нигерия все пак има сериозна загриженост за сигурността.

През миналата година Shell инвестира $21 млрд., като продукцията се задържа на 1.3 млрд. барела петролен еквивалент. За тази година компанията предвижда да спечели между $22 млрд. и $23 млрд., а дневния добив да достигне 3.3 - 3.5 млн. барела петролен еквивалент дневно.

Дивидентите за миналата година са повишени с 8 цента до € 1.