Не можем да работим под непрекъснат натиск от стачки и неочаквани стачни действия.

Това заявиха представители на най-големия завод за стъкло на Балканите "Тракия глас България" по време на официален брифинг относно завършването на инвестиционния проект на "Шишеджам" в България.

От завода в Търговище споделиха, че подобни неочаквани стачни действия разрушават цялата инвестиция в четирите завода в България, тъй като процесът за производство на стъкло не може да бъде спиран и пускан, когато на някой му се прииска.

Непрекъснатото производство на стъкло представлява сложен механизиран процес, при който се работи с пещи на висока температура и в който са вложени значителни инвестиции, поради което е необходимо да се планира производството, а това не може да стане под непрекъснат натиск от стачни действия, поясниха още от компанията.

В момента сме свидетели на спешна ситуация, която изисква незабавни мерки, които да доведат до междинно решение на проблема, заявиха от "Тракия глас България". От компанията призоваха държавата и синдикатите за необходимата помощ и съдействие докато се реши проблема окончателно.

Като основни причини за подобни стачни ситуации, от дружеството посочиха липсата на опит при работниците и профсъюзите, когато става въпрос за индустриални отношения, както и значителните законодателни пречки и противоречие между нормативните актове.

Пред представителите на 8 водещи банки, финансирали 40% от мащабния проект у нас, хората от "Шишеджам" официално представиха края на своя инвестиционен проект от над 220 млн. дол. инвестиции на зелено в България.

В резултат на своите вложения в страната турския гигант "Шишеджам" изгради четири завода за производство на стъкло в рамките на комплекса "Тракия глас България".

Първият завод на "Тракия глас България" за домакински стъклени изделия започна производство през юли 2005 г., като влезе в експлоатация само година след старта на целия проект през юли 2004 г. Продукцията на завода се изнася за близо 40 страни в света, като в него функционира най-голямата пещ за домакинско стъкло в света.

Вторият завод за плоско стъкло започна производство през март миналата година, като в изграждането му са инвестирани общо 120 млн. дол.

Третият завод на индустриалния комплекс произвежда преработено стъкло за направата на бяла домакинска техника, мебели и душ кабини, а четвъртият завод произвежда огледала за строителния сектор и мебелната индустрия. Двата завода бяха въведени в експлоатация в края на миналата година, като в тях бяха вложени над 22 млн. дол.

До 2009 г. "Тракия глас България" възнамерява да разкрие около 300 нови работни места в своя индустриален комплекс в Търговище, като към момента в четирите производствени мощности на компанията са заети близо 1200 постоянни работници.

През 2006 г. компанията реализира над 154 млн. лв. приходи от продажби, като през тази година от дружеството очакват те да достигнат 210 млн. лв. Над 80% от приходите на компанията се реализират чрез експорт в 45 дестинации по света, главно в европейските и балканските страни, САЩ, Русия и Турция.