В следващите 24 часа ще стане ясно дали Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си от правителството на Бойко Борисов. Определящото в тези часове ще бъде срещата тази вечер между премиера Бойко Борисов и двамата съпредседатели на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Припомняме, напрежението се появи заради кадъра на Реформаторския блок (от партията на Корман Исмаилов и Касим Дал) Орхан Исмаилов, който зае поста на зам.-министър на отбраната. Още вчера Валери Симеонов отсече, че това може да е причина за оттегляне на подкрепата на ПФ от кабинета „Борисов 2".

Днес обаче в кулоарите на парламента Симеонов обясни, че тази закана все още е само от страна на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), а не е обща коалиционна позиция на ПФ.

„Изчакайте още 24 часа, защото трудно се взема решение за прекратяване на подкрепата", призова журналистите в кулоарите на парламента Симеонов и предупреди, че подобно решение на ПФ може да доведе до събаряне на това правителство и до извънредни избори. „До 24 часа ще имате отговор", отсече още съпредседателят на ПФ.

Той уточни, че въпросната среща не е коалиционна, а е поредният опит да се реши по безболезнен начин въпроса. Симеонов не пожела да каже точния час и място на предстоящите разговори, които са инициатива на Бойко Борисов.

На въпрос дали срещата може да е в родната на премиера Банкя, съпредседателят на ПФ отговори - „Няма да е в Банкя. Като ме познавате така, ще отида ли в Банкя - между кучетата и кипарисите?"

Валери Симеонов увери, че вътре в ПФ няма напрежение, като отсече, че с Красимир Каракачанов са партньори, едно цяло и именно заради това ще се явят в комплект при Борисов.

От думите на патриота стана ясно още, че в ПФ са за уважение на етносите. „Орхан Исмаилов не може да бъде там обаче, защото е представител на една про турска партия. Всичките му изложения във Фейсбук са на турски език", обясни недоволството си Валери Симеонов и се закани, че скоро ще изнесат и други факти срещу Исмаилов.

Патриотът е убеден и в съюза между партията на Корман Исмаилов, която е част от РБ, и ДПС, за което потвърждава и днешната защита от парламентарната трибуна за Орхан Исмаилов от страна на ДПС. „Двете етнически партии са двете страни на една и съща момента, играят една и съща игра. Това са две про турски партии, които работят в синхрон", убеден е Валери Симеонов.

Другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов демонстрира изнервеност в кулоарите на НС заради медийния интерес към формацията по повод ултиматума заради Орхан Исмаилов. Нашата позиция е ясна, подчерта той. Нормално е подобни назначения да се съгласуват, убеден е лидерът на ВМРО.

Каракачанов не иска да коментира темата, за да не излезе, че има разделение в ПФ и обществото да остане с впечатление, че има позиции на „този или онзи".

Той коментира обвинението на лидера на ДПС към него, че ВМРО се държи като димна завеса с думите: „Не бих коментирал ДПС. Тяхната декларация днес беше димна завеса".

По думите му партията на Лютви Местан не е защитник на българските турци и мюсюлмани. Според него ДПС капсулира това население. Каракачанов каза, че очаква на срещата с Бойко Борисов да проведат един нормален разговор.