Азиатските капиталови пазари отново работеха в намален състав, но за сметка на това пък приключиха с преобладаващо позитивен тон. Инвеститорите бяха обнадеждени от прогнозите за скорошен край на отписването на активи от банките и в следствие на рязкото поевтиняване на златото и петрола.

Финансовата група Mitsubishi UFJ направи силно рали, след излизането на новината от САЩ за облекчаване на ипотечните регулации при компаниите Fannie Mae и Freddie Mac. Това ще позволи да излязат на пазара нови $200 млрд. в ликвидност, които ще облекчат тежката кредитна ситуация. Акциите на Tokyo Electric Power пък подскочиха в следствие на спекулациите за по-добра норма на печалбата през тази година. Дяловете на минните и преработвателните компании продължаха да падат, което е нормална реакция от рязкото поевтиняване на суровините.

„Опасенията за нови банкови загуби и фалити като че ли се разсеяха", коментира южнокорейски анализатор пред Bloomberg. „Днешното покачване бе следствие от създалото се спокойствие", продължава той.

Регионалният индекс MSCI добави нови 0.4% към нивото си от 134.81 пункта, като за седмицата обаче индексът е на червено с 0.8%, а за годината с 15%. За изминалите 12 работни седмици, общият азиатски измерител е завършвал на положителна територия в само две.

Малко по-розово е положението с японския индекс Nikkei, който покачи с нови 0.8% до 12 363.87 пункта, а тайванският Taiex приключи най-силната седмица от началото на годината заради очакванията за подобряване на политическите и икономически връзки с Китай. Пазарите на Хонк Конг, Австралия и Сингапур днес не работеха заради отбелязването на празника.

Американските капиталови пазари приключиха силно вчерашната търговска сесия, което сложи и край на работната седмица, тъй като днес католическият свят почива преди Великден. Доброто настроение бе подкрепено от поевтиняващите суровини и заради все още отзвучаващата новина за лихвеното съкращение от Федералния резерв. Това доведе до рязко покачване на основните индекси, като Dow Jones приключи с ръст от 2.2% при ниво от 12 361.32 пункта, а широкият измерител S&P 500 повиши стойността си с 2.4% до 1 329.51 пункта. Dow Jones завърши на положителна територия и цялата седмица, след като успя да увеличи стойността си спрямо миналия петък с 3.5%.

Акциите на всички финансови компании успяха да направят силно рали, а листваните в сряда акции на Visa вече се търгуват при ниво от $64.35 (+13.9%). Припомняме, че цената на първичното публично предлагане бе $44, което се сметна за абсолютен успех предвид общия хаос на пазара.

Американският долар продължава да се котира във високите нива около $1.5450 спрямо еврото и вече е на път да приключи първата за годината седмица с ръст към европейската валута. Към йената, доларът остава почти без промяна търгувайки се на ниво от Y99.60. Петролът отбелязва лек спад спрямо вчерашното ниво на затваряне и днес барелът се котира на $101.90, а трой-унция злато за $920.

Европейските борси днес са затворени заради Великден, но БФБ за сметка на това отвори врати нормално и половин час след това половината индекси отново са на червено. Оборотът е по-скоро значителен, като минава над 2 млн. лв., а Sofix е с негативно отклонение от 2%, докато широкият BG40 прави плах опит да премине над нулевата линия.