Златото задържа резките печалби от вчера и се търгува близо до пет месечния връх заради опасенията за световната икономика и несигурността около стимулите на ЕЦБ, които водят до търсене на сигурност сред инвеститорите, коментират от Бул Тренд Трейдър.

Спот цената е 1296 долара за тройунция, а техническите покупки също помогнаха за вчерашния скок. Финансовите пазари са неспокойни с приближаването на заседанието на ЕЦБ в четвъртък на което се очаква да бъде обявена програма от монетарни облекчения. Изборите в Гърция в неделя, където проучванията показват победа на Сириза, също водят до несигурност.

В допълнение, МВФ намали във вторник прогнозите си за световния растеж през 2015 от 3.8% на 3.5% и призова правителствата и централните банки да потърсят по-благосклонни монетарни политики и реформи.

Жълтият метал поскъпна, въпреки силата на акциите и долара и слабостта на йената, друг актив предлагащ сигурност. Подобреното настроение сред инвеститорите беше видно и от активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust. Неговите активи скочиха във вторник с 1.55% до 742.24 тона.

Борсовите индекси в целия свят растяха във вторник като Уолстрийт реверсира първоначалните загуби, а доларът отново напредваше заради намалелите шансове за по-добър световен икономически растеж, което пък увеличи надеждите за нови стимули на централните банки.

Новозеландският долар поразен от слаби данни за инфлация

Йената претърпя широки загуби в началото на днешния ден. Инвеститорите бяха предпазливи и продаваха японската валута срещу възможни нови монетарни облекчения на Японската централна банка. Тя е под сериозен натиск да увеличи вече масивните стимули, тъй като сриващата се цена на петрола отдалечава инфлацията от целта от 2%.

Долар/йена скочи до 118.87 и се отдалечи от скорошното едномесечно дъно на 115.85. Двойката обаче остава и далеч от седем годишния връх на 121.86, който достигна миналия месец. Евро/йена се покачи до 137.65 при тримесечно дъно в петък на 134.70. Стерлингът достигна 180.28 йени при две и половина месечно дъно от 175.83 миналата седмица.
Спекулациите нараснаха през последните дни, че ЯЦБ може да промени програмата си от стимули дори и да не започне веднага директни нови покупки на облигации.
Единствената валута, която се представи по-лошо от йената беше новозеландския долар, който беше разпродаван при наближаването на оповестяването на данните за инфлацията. Продавачите бяха наградени, след като стана ясно, че годишната инфлация се е забавила до 0.8%, което е по-малко от пазарните очаквания и прогнозата на Резервната банка на Нова Зеландия за стойности от 1%. Валутата, която беше слязла срещу зелените пари до 0.7660, продължи да пада до 0.7620 при излизането на данните.

По този начин тя приближава дъното за 22015 на 0.7616, което удари на 5 януари. Австралийският долар скочи до 1.0713 срещу новозеландския си съименник, което е най-висока стойност след повече от месец.

Слабата инфлация със сигурност ще задържи централната банка в Нова Зеландия да направи тази година пауза, което удари по залозите, че ще поднови цикъла от затягане на монетарния режим през 2015.

При Европейската централна банка нещата са ясни и всички очакват да разкрие утре програма за изкупуване на облигации в опит да предотврати дефлацията и да подкрепи растежа. Това държи инвеститорите далеч от еврото, което е на 1.1570 срещу долара и близо до 11-годишното дъно от миналата седмица на 1.1459.