В Европа стана така, че кризата продължава вече 6-7 години и може би ще продължи още 5-6, прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за "Стандарт".

"Не сме в края на кризата. Бих казал, че сме в средата й. Виждаме какво пак става в Гърция, виждаме проблемите в Швеция, Холандия, Финландия, които в първите години на кризата бяха най-стабилни. Сега и трите държави са в тежки икономически кризи", отчита финансовият министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

По думите на Дянков на Европа й трябвали няколко години, за да стигне до същите идеи и решения, които в Съединените щати отнели няколко месеца. "Затова кризата при нас се разтегна във времето, безработицата стана много по-висока, отколкото в САЩ и останалата част на света. И остава такава. Въобще - ние сме в състояние на перманентна криза", констатира той.

Дянков коментира и случващото се в Гърция след последните парламентарни избори в южната ни съседка. "Ако се следят внимателно коментарите и на финансовите министри основно в еврозоната, и на анализаторите на финансовите пазари, те по-скоро казват: ако Гърция е тръгнала натам, по-скоро бързо да излезе от еврозоната. Така че този прочит новите управници в Гърция все още не са го разбрали. И в момента, в който го разберат, трябва да са много по-внимателни с движенията си", препоръча Дянков.

Той бе категоричен, че в следващите 3-4 години, дори и да иска, България няма как да тръгне към еврозоната.

"Поне две години трябва да спазваме основните правила за ERM II, едно от които е дефицит под 3%. Миналата година бяхме над 3%. Това означава, че поне тази и следващата 2016 г. нямаме практическа възможност да тръгнем към чакалнята на еврозоната. Ако, да кажем, до 2017 г. сме имали дефицити под 3% и тогава тръгнем да работим по това, както каза и министър Горанов, 2020 г. е долу-горе вероятната година не за еврозоната, а за чакалнята", смята Дянков.

По думите му сегашният финансов министър Владислав Горанов работи в доста по-сложна ситуация, отколкото е бил самият Дянков в първия кабинет на Борисов. "Първо, той е в коалиционен кабинет. В предишния мандат трябваше да убедиш само собствената си парламентарна група. Второ, перспективите за растеж навсякъде наоколо са по-малки. При такова състояние на министър Горанов и въобще на този кабинет, му е много по-трудно да прави големи реформи. Възможностите са в тези по-средносрочни реформи, които могат с половин-един процент да вдигнат БВП. Там трябва да е фокусът", смята Дянков.