В Агенцията за приватизация се състоя предвидената среща между представителите на синдикатите - КНСБ и КТ "Подкрепа" и "Еър Уан - България" ЕООД, София - участник в конкурса за продажба на "България Ер" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на АП.

С това Агенция за приватизация изпълнява поетия към синдикатите ангажимент да организира последователни срещи с представителите на двамата кандидати, подали предварителни оферти за участие в конкурса за продажба на приблизително 99.99% от капитала на "България Ер" ЕАД, гр. София.

На срещата присъстваха д-р Желязко Христов - председател на КНСБ, г-жа Валентина Цветкова - председател Федерация на транспортните работници на "Подкрепа", представители на синдикалните организации в "България Ер" ЕАД и представители от "Еър Уан - България" ЕООД. От страна на агенцията участие взеха г-н Тодор Николов - изпълнителен директор и г-н Сабри Галиб - заместник изпълнителен директор на Агенция за приватизация.

Представителите на синдикатите потвърдиха подкрепата си за необходимостта от бърза приватизация на "България Ер" ЕАД. И пред този участник в конкурсната процедура те изложиха исканията си бъдещия собственик на дружеството да поеме сериозни ангажименти за :

  • спазване на Колективния трудов договор за целия срок на действието му
  • пренасяне на индивидуалните трудови договори и при новия собственик
  • запазване на броя на работните места в дружеството на нивото, на което са били при започването на летния чартърен сезон, като по този начин се гарантира високото качество и безопасност на обслужването;
  • недопускане на намаляване на работните заплати и социалните плащания, съответстващи на квалификацията на персонала; 
  • осигуряване и за в бъдеще внедряването и използването на квалификационни програми за повишаване на квалификацията на персонала на авиокомпанията;
  • подобряване условията на труда;
  • извършване на инвестиции в човешките ресурси на компанията.

Д-р Желязко Христов обърна специално внимание на по-нататъшното развитие на дейностите по техническо обслужване и поддържане на самолетния парк, като гаранция за конкурентноспособността на авиокомпанията.

Представителите на "Еър Уан - България" ЕООД запознаха присъстващите с основния предмет на дейност на компанията и декларираха сериозния си интерес по отношение на бъдещото развитие на "България Ер" ЕАД. Кандидатът изложи принципните си позиции относно социалните ангажименти, които е готов да поеме в случай, че бъде избран за купувач и стане собственик на авиокомпанията.

Участниците и в двете срещи организирани от Агенцията за приватизация се обединиха около тезата, че приватизацията на "България Ер" ЕАД е тежка и неизбежна.