Индия и Индонезия увеличават проучванията за нефтени и газови залежи, като използването на екипировка за целта в региона на Югоизточна Азия е достигнало 17-годишен връх според данни на Baker Hughes.

Страните в региона са започнали 256 сондажа само през минали я месец, използвайки 24% от сондажната екипировка в света, с изключение на САЩ и Канада.

По груби преценки достъпните петролни запаси на Канада възлизат на над 180 млрд. барела. Така Канада се нарежда на първо място в света.

Проблемът обаче е в това, че над 172 млрд. барела са в петролни пясъци и могат да бъдат извлечени само чрез скъпа и замърсяваща околната среда технология.

Тежкият черен пясък може да бъде изкопан чрез открит добив или нефтът може да се добие директно, като се втечни с гореща пара под земята и после се изпомпа.

И при двата метода обаче се изисква допълнителна химическа обработка, преди продуктът да се пусне на пазара като синтетичен петрол.

Едва в последните две години, когато търсенето по света нараства, а цените са над 50 долара за барел, става изгодно разработването и на петролните пясъци в северните региони на Канада.

Канада произвежда дневно около 2.5 млн. барела петрол 1.3 млн. барела от конвенционални източници и 1.2 млн. барела от петролни пясъци.

До 2020 г. годишният добив може да достигне 4 до 5 млн. барела на ден, от които 3.3 млн. барела да идват от пясъците, изчислява канадският Съюз на петролните компании (CAPP).

Националният енергиен борд, държавна структура, очаква до 2015 г. в индустрията да се инвестират 94 млрд. канадски долара ($92.825 милиарда).

Световният фонд за защита на дивата природа (WWF) посочва, че добивът от пясъците поглъща три пъти повече енергия и отделя почти три пъти повече въглероден двуокис от стандартното производство на петрол. Освен това експертите отбелязват, че се използва природен газ, за да се изсмуква от пясъка тежкия нефт.

В Югоизточна Азия не смята да изостават от общата тенденция. Baker Hughes третата по големина компания в света за услуги свързани с разработката на петролни полета отчита покачване на използването на нейна екипировка и машини в региона с 6% през юни на годишна база.

Нефтените компании увеличават проучванията си за нови петролни полета от Индия до канадското арктическо крайбрежие след като цените на черното злато направиха много от залежите, считани за безперспективни и чието евентуално експлоатиране би било сравнително скъпо, в напълно рентабилни.

Увеличените разходи за изследвания и високите цени карат дълбоководните сонди да работят с максималния капацитет на машините, като тарифите за наемането на екипировката и специалистите са се утроили за последните две години.

Според анализаторите на пазара търсенето на сондажна екипировка ще продължи да нараства и през следващите няколко години като за това ще допринесе и повишената амортизация на апаратурата.

Индия е най-големият ползвател на сондажна апаратура в региона на Югоизточна Азия, като към момента на територията на страната, и на сушата и във водата, се извършват 80 сондажа.

Страната, която внася 70% от суровия петрол, който потребява, използва основно своя екипировка, като е наела 26 чуждестранни екипа, спрямо 27 през миналата година, което се дължи на увеличеното търсене на такива екипи в Индонезия и Бразилия.

Индонезия е увеличила сондите си с 8 до 68, като страната е отворила нови райони за изследване и преговаря с няколко големи международни компании, сред които е Chevron.

Броят на сондовите кули по света, с изключение на САЩ и Канада е достигнал през юни 1 102, спрямо 1 015 година по-рано.