Малко след 15.30 часа - след триседмични мъчителни преговори между политическите формации в парламента и след масирани разговори „за сближаване на позициите", продължили до късно снощи - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на Реформаторския блок подписаха на официална церемония в парламента Коалиционно споразумение.

Самата церемония по своята сложност и ритуалност заприлича на чайна церемония.
Споразумението се състои от седем страници, като подписите си ще поставят отляво Бойко Борисов, а отдясно Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и доц. д-р Борислав Великов.

Подписаното коалицонно споразумение е с посочен срок пълен мандат на кабинета, а именно от 2014 до 2018-та година.

В залата се бяха събрали - освен огромния брой журналисти, но и бъдещите министри от кабинета "Борисов 2", които не бяха официално обявени, но това вероятно ще стане при президента Плевнелиев, където по-късно днес Борисов ще занесе изпълнения мандат.
Формулата на управление ще е 2+2, като коалиционни партньори ще са ГЕРБ и РБ, а АБВ - макар и да имат свой вицепремиер и Патриотичния фронт, ще осигуряват мнозинството в парламента.

За да обясни по-точно защо ще управлява и с АБВ и защо дори дава вицепремиерски пост на Ивайло Калфин, Бойко Борисов даде пример, че в Европа управлението е ситуирано от ЕНП и ПЕС. „Ние имаме възможност да се възползваме от това и г-н Калфин да помага с еврокомисарите на ПЕС", посочи още лидерът на ГЕРБ. Той не пропусна да посочи, че България е в тежка изолация не само в Европа, но и в света. „Ние отидохме при първите, с които през предизборната си кампания сме говорили като опоненти", се опита още веднъж да обясни събирането си с АБВ Борисов.

Президентът и лидер на АБВ Георги Първанов взе думата след подписването, за да изрази удовлетворение от споразумението за партньорство. С него поемаме ангажимента да подкрепяме програмната декларация, в чието създаване активно участваше и нашият преговорен екип. Това е една от най-добрите програмни декларации, писани до момента. В нея са отразени около 40 предложения от различни сфери, направени именно от АБВ, похвали се Първанов.

АБВ, също като ПФ, запазва възможността да отстоява своите позиции, „където не постигнахме целите си". Всяка различна позиция ще бъде отстоявана, когато сме изчерпали диалога и възможността за сближаване на позиции, увери Първанов.

Никога в разговорите не е казвана и дума за външен министър в лицето на Калфин, говорило се е само за социална и демографска политика. Аз съм категоричен, заяви лидерът на ГЕРБ, запитан дали Калфин не е спряган и за друга позиция. По думите на Борисов, Калфин става и вицепремиер, „за да дадем тежест на фигурата му в Брюксел".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да прочете имената на министрите от новия му кабинет. Въпреки това те бяха на церемонията за подписване на коалиционното споразумение.

В кабинет „Борисов 2" влизат:

Министър-председател - Бойко Борисов
Вицепремиер по коалиционна и административна политика - Румяна Бъчварова
Вицепремиер по координация на европейските политики и институнационалните въпроси - Меглена Кунева
Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика - Томислав Дончев
Вицепремиер по демографска и социална политика - Ивайло Калфин
Министър на финансите - Владислав Горанов
Министър на вътрешните работи - Веселин Вучков
Министър на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Павлова
Министър на труда и социалната политика - Ивайло Калфин
Министър на отбраната - Николай Ненчев
Министър на външните работи - Даниел Митов
Министър на правосъдието - Христо Иванов
Министър на образованието, младежта и науката - Тодор Танов
Министър на здравеопазването - Петър Москов
Министър на културата - Вежди Рашидов
Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева
Министър на земеделието и храните - Десислава Танева
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски
Министър на икономиката - Божидар Лукарски
Министър на енергетиката - Теменужка Петкова
Министър на туризма - Николина Ангелкова
Министър на физическото възпитание и спорта - Красен Кралев

Изненадата в последния момент се появи в името на енергийния министър. До последно се очакваше, че този пост ще заеме предишният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в кабинета „Борисов". Изведнъж обаче се оказа, че само за енергетиката ни ще отговаря настоящият зам.-министър на финансите в служебното правителство Теменужка Петкова - станала известно с участието си в комисията "Хохегер" в качеството си на шеф на Агенцията за държавна финансова инспекцияпо време на първия кабинет на ГЕРБ.

Трима министри от кабинета „Близнашки" запазват мястото си, като някои обаче променят ресора. Настоящият транспортен министър Николина Ангелкова оглавява туризма, Христо Иванов си запазва министерския стол в министерство на правосъдието, а за външната ни политика ще продължи да отговаря Даниел Митов.

Окончателно министър на финансите става Владислав Горанов, като за неговото място се спрягаше и името на Менда Стоянова.