Медта е желана суровина и носи доста пари: все по често китайци крадат съдържащите мед кабели и така прекъсват телефонните и електрическите мрежи. Китайското правителство е решило да приключи с това веднъж завинаги и обяви смърт.

Предупреждението за смъртно наказание в екстремните случаи идва във време, когато кражбата на медни жици в страната е станала повсеместна. Крадците прекъсват електроподаването и режат телефонните кабели, за да се доближат до метала. Медта след това се продава на фирми за рециклиране.

Ако крадците рискуват живота си, за да се доберат до метала, то по решение на Върховния съд може да се наложи и смъртна присъда, съобщава вестник China Daily.

По-нататък се пояснява, че смъртната присъда дебне онзи нарушител (заловен), който с кражбата си е довел до спиране на тока за повече от шест часа, от което са засегнати над 10,000 души. Смърт е приготвена и за този, който с кражбата си причини икономически щети за над един милион юана (€92 хил).

Само в Шанхай миналата седмица са задържани над 30 души заради кражба на медни жици. Определени са им присъди до седем години затвор. Китай е най-гладната за мед държава в света.