Все повече хора в столицата слагат „край на брачните окови". Това показват последните данни на НСИ. През миналата година броят на разводите в софийска област е 4771, което с 2029 повече раздели от 2006 година. В София 29.2 на сто от браковете са разтрогнати.

Освен моралните щети разводът си има и финансова стойност. Ако няма подялба всеки от партньорите плаща 20 лева държавна такса, а имат и деца, един от родителите освен 20-те лева ще плаща и такса върху издръжката.

Ако все пак имуществото се раздели между съпрузите, държавната такса е 4% върху пазарната стойност на недвижимите имоти.

Ако решите да се развеждате по взаимно съгласие, всичко може да приключи с едно заседание на съда. Ако това е желанието само на един от партньорите, разводът може да се окаже цяло мъчение. Тогава може да бъдат поръчани допълнителни експертизи, което ще оскъпи „юридическата раздяла".

За щастие женитбите са повече от разводите - от 1991 година около 6 хиляди на година в столицата.  През първата година от членството ни в ЕС сключените бракове в София са  6468, което е 21,8 на сто от браковете в страната.

Непрекъснато се повишава средната възраст при сключване на брак. Повечето мъже предпочитат около 30-те „да свият гнездо". Много жени са на мнение, че 27-ата година е времето, когато трябва да създадат семейство.