Възходящото движение на цените и спада по лихвите на държавните дългови книжа на Гърция в сила от последните дни набра скорост през днешната европейска търговия, тъй като някои участници на вторичния дългов пазар залагат на стартиране на програма за т.н. "обратно изкупуване" на гръцките облигации притежавани от частни инвеститори.

Лихвата по новите 10г. гръцки дългови книжа (с падеж 2023г.) днес спада с цели 50 базисни пункта към нивото от "едва" 16.16% - най-ниската лихва по дългосрочните гръцки облигации от март 2012г. насам, когато беше осъществено преструктурирането/обезценката/haircut на притежаваните от частния сектор дългови книжа на Гърция и след като през юли тази година, лихвата по 10г. книжа беше над 27.5%! Така настоящата цена на гръцките книжа покачи към 28.4 евроцента за едно евро,  след като през юни месец цената беше едва около 11.6 цента (т.е. ръст в цената от цели 145%).

Повод за този засилен чисто спекулативен интерес към покупки на гръцки книжа на вторичния дълго пазар са сигналите от вчера насам, че Германия подкрепя идеята за програма за "обратно изкупуване" на гръцки облигации от страна на властите в Атина, след като немската страна изглежда готова на повишение на европейската помощ за Гърция с допълнителни 10 млрд.евро за тази цел.

От друга страна, това рязко повишение на цените на гръцките дългови книжа търгувани на вторичния дългов пазар в Европа изглежда като добра възможност за техни продажби при по-добри цени от страна на някои инвеститори, което би поставило под въпрос устойчивостта на настоящото движение и солидния спад по лихвите на гръцките облигации. Но поне до насрочената за понеделник (26-ти ноември) нова ключова среща на Еврогрупата и МВФ за Гърция се очаква запазване на спекулативния интерес към гръцките облигации...

Този немски план за "обратно изкупуване" на гръцки дълг има за цел понижение на все още неустойчиво високите нива на общия дълг на Гърция, като в частните ръце все още има гръцки облигации за около 60 млрд.евро от дълга на Атина оценяван за около 350 млрд.евро.

Евентуално "обратно изкупуване" на гръцки книжа за 10 млрд.евро при гръцка оферта, според анализатори, за около 33 цента на едно евро (чрез отпуснати заеми от EFSF фонда) предполага, че Атина може да намали държавния гръцки дълг с около 33 млрд.евро, или малко над половината от притежаваните сега от частния сектор гръцки книжа за около 60 млрд.евро. Това предполага, че нетното редуциране/понижение на гръцкия дълг би било с около 23 млрд.евро, или около 10% от настоящия БВП на Гърция.

Понастоящем се очаква отношението гръцки дълг към БВП на страната да удари пик от 190% през 2014г., след което да падне до 144% от БВП за 2020г. (ако няма допълнителни мерки за негово понижение), което би било доста над 120% от БВП нивото, което според МВФ се счита за устойчиво ниво на гръцкия дълг. Според анализатори, евентуална сделка за "обратно изкупуване" на гръцки дългови книжа от гръцките власти може и да се окаже достатъчна за да се постигне това искано от МВФ отношение на дълга към БВП.

Потенциално препятствие и възможна съпротива за една такава сделка по "обратно изкупуване" на дълга може да дойде от частния сектор притежават гръцки облигации. Официални представители на Института за международни финанси (IIF който водеше преговорите от името на частния сектор при мега сделката за преструктуриране/обезценка на гръцкия дълг за около 150 млрд.евро през март тази година) заявиха, че такова "обратно изкупуване" може да нарани доверието на инвеститорите в Еврозоната като цяло, тъй като това при опровергало обещанията че сделката по преструктуриране на дълга от март месец е била единствена/уникална и няма да бъде повторена...

Графика на лихвите на 10г. дългови книжа на Гърция